This is my body. Come into my mind - o producţie Create.Act.Enjoy 2012

This is my body. Come into my mind – o producţie Create.Act.Enjoy 2012

Devised theatre sau mai pe larg, creaţia colectivă de spectacol îşi are originile în a doua jumătate a secolului trecut în Marea Britanie. Astăzi, însă, este considerat de grupurile de artişti ca fiind un mod viu, amuzant şi inepuizabil de a genera idei numai bune de pus în practică în studiouri. Aşa cum aminteşte criticul Iulia Popovici în „Sfârşitul regiei, începutul creaţiei colective în teatrul european” (ed. Tact 2015), devised theatre „nu e doar o chestiune estetică, nu e o revitalizare a practicilor avangardiste experimentale, este o schimbare în modul de producţie, provocând/subminând ierarhia tradiţională de putere în teatru.”

Regizori, actori, dramaturgi, muzicieni, dansatori, coregrafi, scenografi şi toţi cei implicaţi în acest proces de creaţie îşi (re)scriu singuri „poveştile”, fără a avea un scenariu preliminar. Lipsa unui text poate face modul de lucru terifiant şi stimulant în acelaşi timp. Cei care au încercat măcar o singură dată această abordare cu siguranţă îşi amintesc de spectacolele rezultate ca fiind experienţe unice.

Iată un articol care vă oferă câteva trucuri pentru a practica devised theatre „ca la carte” şi care vă va aminti faptul că cele mai bune idei vin atunci când nu te aştepţi. Dar pentru toate acestea trebuie creat un cadru de lucru armonios şi distractiv. În ce mod? Află din articol – AICI.

Enjoy  🙂