• 3Milioane

    Liberă exprimare, discriminare, corectitudine politică.

În mai 2016, județele țării au fost aduse în cutii de carton pe scările Casei Poporului. În cutii se aflau 3 milioane de semnături strânse pentru a susține un referendum care să înlocuiască, în definiția familiei din Constituție, cuvântul „soți” cu sintagma „bărbat și femeie”.

3 milioane este un spectacol de teatru documentar care investighează discursuri ale susținătorilor acestui referendum. Rostite pe un ton categoric și adesea vehement, vorbele lor sună convingător. Însă statisticile pomenite în discursuri sunt oare credibile? Informațiile pe care sunt bazate argumentele lor sunt oare adevărate și realiste?

3 milioane propune o incursiune dincolo de controverse și propagandă și un exercițiu de a distinge între instigare la ură și dreptul la liberă exprimare, discriminare și corectitudine politică.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri media: TVR Cluj, Decât o Revistă, Radio Cluj, Cluj.com – Ghid Local, Clujul de buzunar, cluju.ro, Dispersie, I Like Cluj.

Foto: Ioana Ofelia

Dramaturgia: Alexandra Felseghi
Regia: Adina Lazăr
Distribuţia: Diana Buluga, Emanuel Cifor, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Lucian Rus
Scenografia:Silviu Medeșan
Animații:Paul Mureșan
Documentare: Diana Meseșan
Durata: 1h 35 min
Data premierei:13 aprilie 2018
Restricții de vârstă pentru public: +14 ani

3milioane reușește să creeze momente de candoare și ironie blândă și reduce distanța percepută dintre susținătorii și oponenții Referendumului despre căsătorie. Norocoșii semnatari aduși la viață pe scenă sunt aleși la voia sorții dintr-o cutie transparentă, dar ironia îi depășește pe ei ca indivizi. E ceva în aleatoriul situației care amintește că ar putea fi în oricare altă cutie și oricare dintre noi.”

„Actorii (excelenţi Diana Buluga, Emanuel Cifor, Lucia Mărneanu, Denisse Moise şi Lucian Rus) folosesc jocul ca formă de teatralitate – trag la sorţi „personajele“ reale pe care urmează să le ipostazieze, ca la loterie – pentru a prezenta situaţii concrete care au dus la semnarea iniţiativei CpF şi informaţii obiective referitoare la temă, mai ales în raport cu afirmaţiile personajelor.”