3 Milioane – foto credit: Ioana Ofelia

 

 „În mai 2016, județele țării au fost aduse în cutii de carton pe scările Casei Poporului. În cutii se aflau 3 milioane de semnături strânse pentru a susține un referendum care să înlocuiască, în definiția familiei din Constituție, cuvântul „soți” cu sintagma „bărbat și femeie”.”

fragment extras din descrierea spectacolului 3milioane, produs de compania independentă de teatru și film Create.Act.Enjoy

Spectacolul 3milioane, în regia Adinei Lazăr, are premiera într-un moment de cumpănă al existenței noastre în care moralitatea ne este pusă la încercare în fiecare zi. Suntem influențați de tot ceea ce vedem și auzim și, la rândul nostru, îi influențăm pe cei care se află în jur. Avem parte de o vreme a egalității aparente, a libertății iluzorii, o epocă a modernismului în care aproape toate problemele trecutului par să se fi evaporat într-o umanitară înțelegere. Și totuși, în comportament, nu suntem mai buni decât niște cai cu obloane. Problemele par rezolvate cu o banalitate absolută, însă doar pe jumătate. Și atunci, se naște întrebarea: am evoluat cu adevărat de-a lungul secolelor? Trăim cu adevărat în democrație? Abordând una dintre cele mai populare teme ale lumii contemporane – homosexualitatea – spectacolul 3milioane apare ca un colac de salvare sau o mână de ajutor, în cel mai potrivit moment.

Scenografia este una aparent simplă: niște cuburi, un ecran de proiecție în fundal, un covor de scenă galben și o urnă mare, plină cu plicuri colorate. Actorii își fac apariția pe scenă în pas grăbit, ducând cu ei cutii mari și purtând tricouri ale Coaliției pentru Familie. Spectacolul se desfășoară sub forma unui joc de improvizație. Actorii se joacă pe ei înșiși, folosindu-și propriile nume. Pe rând, fiecare dintre ei extrage câte un plic din urnă, adică numele cuiva care a semnat petiția Coaliției pentru Familie. Biletul este citit, iar votantul este apoi jucat de unul dintre actori. Pentru reprezentarea fiecărui semnatar, au loc schimbări de costume și de decor, timp în care pe ecran sunt proiectate animațiile create de Paul Mureșan, reprezentative pentru caracterul fiecărui personaj.

În fața spectatorilor apar: Părintele Petru (Emanuel Cifor), înconjurat de creștini ce-i dau crezare cuvintelor, lipsa de credință și desfrânarea fiind una dintre cauzele homosexualității, în viziunea lui; o avocată (Diana Buluga) pasionată de gătit, care consideră că întoarcerea la hrana „tradițională” ne-ar putea salva ca națiune; o clasă de elevi minori cărora profesoara le cere să semneze respectiva petiție pentru modificarea constituției, încălcând astfel legea; un doctor cu diverse teorii și studii împotriva homosexualității (Denisse Moise); un burlac (Lucia Mărneanu), care susține că nu este împotriva homosexualității, însă precizează că, așa cum este scris și pe tricoul lui, mamă = femeie; un homosexual (Lucian Rus) care s-a îndreptat spre biserică și credință, iar cu ajutorul acestora a reușit să „devină normal”. Personajul susține un discurs electrizant despre experiența sa, fiind susținut de uralele și încurajările celorlalți creștini. Vorbirea îi este încărcată de un puternic accent englezesc, iar discursul este presărat cu englezisme. Prestația lui Lucian în acest rol este, după părerea mea, remarcabilă, îl pot desemna cu statornicie ca fiind momentul meu favorit.

Un alt moment bine conturat al spectacolului este realizat de personaj colectiv – un bloc din Vatra Dornei. Situația este jucată cu brio de către talentații actori, construind etajele din cuburi. Petiția este semnată de toți locatarii, cu excepția unei familii, privită mai apoi cu ochii răi de întreaga comunitate.

De-a lungul spectacolului, monoloagele actorilor sunt intercalate de prezentarea contextului social și a istoricului demersului Coaliției pentru Familie.

Documentarea este una bine făcută. Scenariul este complex, iar personajele reprezintă persoane reale, din diferite părți ale României, cu cei mai mulți dintre ei echipa realizând interviuri care au stat la baza spectacolului.

Este greu, de multe ori, să îți imaginezi un astfel de votant. Să îți dai seama ce l-a determinat să semneze sau ce l-a oprit. La fel de greu este ca, atunci când îi vezi pe scenă prin prisma actorilor, a scenariului și a viziunii regizorale, să conștientizezi că acele persoane sunt reale și, mai mult, au convingerile respective.

Finalul spectacolului pune accentul pe aparenta necesitate a oamenilor de a ignora problemele adevărate și de a se lega în mod curent de chestiuni minore; de a arunca întotdeauna vina asupra cuiva sau a ceva – nevoia unui țap ispășitor.

Dintr-un ochi aruncat asupra sălii, am văzut spectatori mulțumiți, care au înțeles și au apreciat spectacolul. Dintr-o perspectivă personală, pot spune că spectacolul și-a făcut treaba. M-a surprins cu lucruri noi și informații, nu doar utile, ci adevărate și verificate. M-a pus pe gânduri prin abordarea acestei teme, făcându-mă să mă întreb cât de repede luăm unele decizii, bazate pe felul nostru de a fi sau de a trăi, fără să depunem nici măcar un efort pentru a analiza sau a cunoaște o situație; semnăm și mergem mai departe, iar apoi aruncăm vina pe un țap ispășitor.

3milioane m-a amuzat și mi-a făcut stomacul ghem, dar, mai important, mi-a pus rotițele în mișcare. Teatrul poate fi o sursă de cunoaștere.

Cronică scrisă de Raluca Salamon, voluntar Create.Act.Enjoy.

3milioane

Regia: Adina Lazăr

Dramaturgia: Alexandra Felseghi

Cu: Diana Buluga, Emanuel Cifor, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Lucian Rus

Scenografia:  Silviu Medeșan

Animații:  Paul Mureșan

Documentare:  Diana Meseșan

Producător:  Create.Act.Enjoy

PARTENERI: Urania Palace, Teatrul de Nord Satu Mare , Teatrul 3 G Szinház , Macaz-Bar Teatrul Coop. , Misc. , Pride Romania

PARTENERI MEDIA:  TVR Cluj, Decât o Revistă , Radio Cluj, Cluj.com-Ghid Local , Clujul de buzunar , cluju.ro, Dispersie, I like Cluj

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT  DE ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL.

PROIECTUL NU REPREZINTĂ ÎN MOD NECESAR POZIȚIA  AFCN. AFCN  NU ESTE RESPONSABILĂ DE CONȚINUTUL PROIECTULUI SAU DE MODUL ÎN CARE REZULTATELE PROIECTULUI POT FI FOLOSITE.  ACESTEA SUNT ÎN ÎNTREGIME RESPONSABILITATEA FINANȚĂRII.