Află ce-au mai făcut câțiva din prietenii create.act.enjoy!

Proiectul de Terapie prin Artă este în pregătire și echipa lucrează de zor cu inspirație la o ediție specială, regândită și readaptată contextului pandemiei.

Cu această ocazie ne-am amintit cu drag și dor de colaboratorii nostri care ne-au bucurat cu prezența lor de-a lungul edițiilor trecute. I-am spionat în online pe unii din ei și am descoperit lucruri care ne-au încântat și pe care ne-am hotărât să le dăm mai departe și celor care poate nu-i cunosc.

Poate că pandemia a izolat oamenii, dar cu sigurnață nu a izolat și creativitatea lor, care a fost răspândită cu mult curaj și entuziasm în ultimele luni peste tot pe internet.

Ia să vedem ce-au muncit și ce ne povestesc.

Marieta Manolache

Marieta ne-a fost videograf cu mai multe ocazii, când ne-a împărtășit felul ei proaspăt și încurajator de a vedea oamenii și lumea. Am întrebat-o cum a fost perioada izolării pentru ea:

Am învățat să am mai multă grijă de mine. Și de plante. Și de oamenii din jurul meu, de care mi-a fost tare dor. Sunt recunoscătoare pentru tot ce e bun și ce e rău în viața mea și învăț să iau lucrurile exact așa cum sunt. Gândurile cu care ies din perioada asta sunt: să am grijă de mine și să încerc să fac un pic de bine în jurul meu.

Un fel în care Marieta face un pic de bine în jur este cu muzica ei, ca solistă în BlueVelvet:

https://www.youtube.com/watch?v=xmNknKwu8SQ

Alina Mișoc

Actrița Alina Mișoc a binedispus o mulțime de pacienți cu râsul și energia ei pozitivă, în proiectul de Terapie prin Artă. Acum povestește cum au fost pentru ea ultimele luni, în care nu ne-am mai putut vedea decât online.

Chiar dacă multe țări din Europa au fost afectate de pandemie înaintea noastră, am înțeles gravitatea situației abia în momentul în care mi s-au anulat spectacolele și deplasările. Am încercat totuși să rămân pozitivă și să profit de acest timp în favoarea mea. Am citit mai mult decât o făceam înainte și am început să fiu pasionată de gătit. Sigur că am trecut și eu prin momente mai grele, dar am luat din aceste experiențe partea bună și m-am inspirat din stările de angoasă, frică sau furie pe care le-am simțit uneori.

Așa a apărut și video-ul pe care l-am făcut pentru Artiști Împreună unde am împărtășit gândurile și trăirile pe care le traversam la momentul respectiv.”

Îl puteți vedea aici: https://bit.ly/38vRDFf

Diana Săveanu

Fosta solistă a trupei Infusion, care ne-a fost alături în anii trecuți pentru concerte în spitale, a scos la lumina internetului piese pe care le ținea doar pentru ea. Vă invităm să ne bucurăm împreună de vocea ei caldă:

https://soundcloud.com/diana-saveanu/sets/deermusic

Țin de imediat 3 ani piese într-un carnețel în sertar, pe care îl mai atingeam când ștegream praful sau mutăm mobilă, mereu cu o ezitare că poate ar trebui să îl deschid, dar de frică și nesiguranță, îl lăsm închis și răsuflam ușurată.
Într-o lume normală, probabil aș fi fost presată de ideea că ar trebui să caut concerte și să mă zbat mai mult când încă nu mă simt pregătită pentru asta. Mă folosesc de perioada asta să îmi adun puțină încredere, puțin curaj, puțin self-love, iar pe când lucrurile revin la normal, să mă bag în ‘horă’!

Bogdan Gontineac

Actor plin de curaj și bună dispoziție în proiectul de Terapie prin Artă, poate fi văzut de această dată în rol de povestitor pentru cei mai mici dintre internauți. Cu noi, cei mai mari, Bogdan vorbește despre speranță, pornind de la ceva ce-a scris Charles Bukowski: „Asta e tot ce îi trebuie unui om: speranța. Lipsa speranței îl descurajează. Înfometarea, din păcate, nu ajută arta. Sufletul unui om pornește din stomac. Un om poate scrie mult mai bine după ce a mâncat o porție zdravănă de mușchi file și o cană de whisky decât după ce a înghițit un baton de ciocolată de cinci cenți.”

Îl puteți vedea aici: 

https://bit.ly/3f3DEsB

Am încercat varianta live-urilor pe Facebook, dar e ca și cum aș vorbi cu pereții. Până la draga reîntâlnire cu publicul simt că am învățat ceva meserie în bucătărie, în grădină, dar și în scrierea unui proiect AFCN. Cred că pentru noi (actorii) e necesară interacțiunea umană cum e pentru Bukowski mușchiul file și whisky-ul.

Andreea Șovan

Colaboratoarea create-ului în producții teatrale cu teme serioase precum violența asupra femeilor, poate fi văzută în această perioadă într-o serie de video-uri neserioase pe care le-a creat de acasă. 

Merită să o urmăriți. Pentru o mostră savuroasă accesați link-ul:

https://bit.ly/3f3DEsB

Am trecut prin atât de multe stări perioada asta încât nici nu știu cum să le pun in pagină. Ce mi s-a părut interesant a fost că m-am simțit mai aproape de oameni, de prieteni și necunoscuți deopotrivă. Simțeam că sunt mai dispusă să ascult și mai puțin înclinată să judec. Frica asta globală a generat și o doză mare de empatie, cel puțin așa am perceput-o eu.

Cât despre filmulețe funny, nu mi le-am propus neapărat. Pur și simplu m-a inspirat ce citeam pe social media și, spre deosebire de alte dăți, am și avut curajul și energia să dau o formă inspirației. Mă distrează să mă pun în papucii altora, să gândesc cu opiniile altora. Oamenii văd viața extrem de diferit, poate că fiecare altfel, și cu toate astea, toți sunt convinși că au dreptate. Paradoxal. Și comic. M-am bucurat că oamenii au râs cu mine și că am putut să contribui și eu cu ceva

Ioana-Maria Repciuc

Își întrece atribuțiile actoricești în proiectul de Terapie prin Artă fiind și una din vocile care bucură pacienții la concertele organizate în spital. În pandemie își expune o nouă latură a sa. 

O puteți urmări aici:

https://bit.ly/3iyVw0R

Într-un mod deloc egoist sau narcisist, mi-am mutat atenția spre interior. Am redescoperit acolo o căsuță mică, dar încăpătoare, cu foișor în curte, hamac în livadă și floricele de tot felul. O îngrijesc și mă bucur de ea. Am neglijat-o de prea multe ori, dar sper să învăț să n-o mai fac!