Alexandra Potopea și Maria Marica – cu pianul și vioara la spital

Foto: Vlad Cupșa

„Simplul fapt că am putut să fim aici și să facem lucrul ăsta e ceva minunat”, spune Maria Marica, în completarea colegei sale Alexandra Potopea, care susține că „dacă faci asta din dragoste, contează fiecare suflet care primește muzica ta.” E o reală inspirație să stai de vorbă cu oameni pasionați, care își amintesc, indiferent de situație, să presare în activitatea lor ingredientul cel mai important: dragostea.

Cum e să cânți fără să primești reacția unui public numeros în timp real?

Alexandra Potopea (pian): Nu e deranjant să nu ai un public numeros pentru că dacă faci asta din dragoste, contează fiecare suflet care primește muzica pe care o redai.

Maria Marica (vioară): Nu contează aplauzele pentru noi, ci să știm că am avut un impact pentru oamenii din jurul nostru și lucrul ăsta nu trebuie răsplătit neaparat cu aplauze. Simplul fapt că am putut să fim aici și să facem lucrul ăsta e ceva minunat.

Cum ai percepe distanțarea dintre tine și public?

Alexandra Potopea: Probabil că lipsa asta de libertate oarecum și statul închis în casă a făcut publicul, care chiar e pasionat și e interesat de acest gen de muzică, să fie și mai însetat decât înainte.

Maria Marica: Pentru mine personal e o experiență foarte interesantă de când am început să cântăm chiar și în plină pandemie. În ciuda distanțării, care este chiar și între muzicieni, pe scenă, deoarece nici noi n-avem voie să stăm ca-n alte vremuri, mi se pare că publicul e mult mai aproape de noi, mult mai însetat de muzică și fiecare concert are o cu totul altă greutate și cu totul alt impact.

Ce fel de muzică ai prescrie pacienților dacă ai fi medic?

Alexandra Potopea: Tot ce am cântat astăzi. Un replay la concertul nostru.

Maria Marica: Da! Un replay la concertul nostru. Cred că există foarte multe preconcepții greșite despre muzică. Cred că oamenii înțeleg și primesc din ea mult mai multe decât ne imaginam. Chiar și în cadrul unui repertoriu clasic există foarte multe „soiuri” de muzică. Tocmai de-asta am cântat azi și Bach și Fauré și muzică tradițională mexicană și românească… De toate!

Ce rol ocupă muzica în viața ta?

Alexandra Potopea: Vital! Nu cred că există o zi în care să nu ascult sau să fac muzică.

Maria Marica: Cred că nici nu am cuvinte să descriu. Nu-mi imaginez ce-aș fi fost ca om  dacă nu aveam muzica; poate nu neapărat dacă nu eram muzician, ci dacă nu cunoșteam muzica. Mi-e greu să mă și gândesc.

Foto: Vlad Cupșa

Foto: Vlad Cupșa

Interviu narativ realizat de Ioana Maria-Repciuc, actriță, colaboratoare a asociației Create.Act.Enjoy.