„Ar putea 2021 să ne surprindă mai tare ca 2020?”

Foto: Bogdan Botaș

Suntem la ediția a opta de Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy. Mă gândesc la semnificația numerologică a cifrei 8 care așezată pe orizontală simbolizează infinitul și abilitatea de a merge mai departe la nesfârșit. Cred că nimic nu e întâmplător.

Am stat de vorbă cu actorii colaboratori ai ediției de anul acesta tocmai din dorința de-a afla mai multe despre dificultățile, descoperirile și provocările cu care au făcut cunoștință în această perioadă demnă de un scenariu de film.

Diana Buluga are mai multe variante posibile: dacă filmul ar fi un documentar, i-ar zice Making art in a time of crisis și dacă ar fi o comedie neagră i-ar spune Wake me up when 2020 ends. Ar distribui fix oamenii pe care i-a avut sau îi are alături acum pentru că multe dintre situațiile pe care 2020 i le-a adus par rupte din filme, cu situații limită, adrenalină, răsturnări de situație, povești de dragoste. „Pentru mine, chiar a fost ca un film anul ăsta până acum”, mărturisește ea.

the irony of loneliness

is we all feel it

at the same time

În opinia Dianei această poezie scurtă, dar care te îndeamnă spre reflexie profundă, ar descrie cel mai bine vremurile pe care le trăim. Aparține lui Rupi Kaur și se numește together. Alături de ea, la loc cinste s-ar regăsi Eseu despre orbire a lui Saramago și o dramatizare după romanul Muzică de belele a lui Bukovski, iar în căști anul 2020 e reprezentat de Days like this aparținând lui Von Morrison și Have a nice day de la Stereophonics. Așadar „in days like this” i-au lipsit repetițiile de la teatru și, ca multora dintre noi, îmbrățișările, dar crede că sunt și efecte pozitive ale perioadei. De exemplu, faptul că nu-ți mai suflă nimeni în ceafă la coada de la supermarket sau că ai mai multă intimitate în spațiul public, de la librării la cafenele, concerte sau proiecții de film. „Pentru cine a avut curaj, distanțarea fizică cred că a venit la pachet cu o asumare a propriei identități și, implicit, a spațiului personal. Suntem mult mai atenți cu oamenii pe care îi lăsăm să intre în spațiul nostru și în viața noastră”, spune ea.

Cu toate astea trecerea din live în online, ca actriță, pentru ea a fost o provocare. Cel puțin în perioada de izolare, această trecere a venit la pachet cu nevoia de a-și face singură mini-scenografii, regie și cadre. „Să zicem că am mutat mobila destul de des prin casă în alea două luni.” E în același timp recunoscătoare pentru că a învățat foarte multe lucruri noi în perioada respectivă, lucruri pentru care nu crede că și-ar fi dedicat timp în condiții normale de funcționare.

Legat de munca în online, ședințele de lucru sau cursurile pentru adolescenți le-a simțit eficiente, dar și foarte obositoare. Se consideră norocoasă că a rămas doar parțial în online, pentru că a avut totuși mai multe proiecte care au presupus întâlniri fizice. Provocarea cea mare a venit odată cu ediția de Terapie Prin Artă de anul acesta care a trebuit adaptată la condițiile noi de desfășurare necesare, astfel încât atât beneficiarii, cât și echipa să fie în siguranță. Multe dintre activități se desfășoară în premieră. Totul a trebuit să fie pregătit foarte minuțios astfel încât în teren fiecare să știe milimetric ce are de făcut. „Asta a presupus foarte multe ore de planificare și muncă birocratică, care nu e tot timpul foarte fun, dar am știut că asta e singura cale pentru ca ediția de anul ăsta să se întâmple și nu regret deloc”, spune Diana care consideră că anul acesta e mai vital ca oricând să fie alături de pacienți și cadrele medicale din spitale. Tema ediției este vulnerabilitatea, care deși a fost aleasă anul trecut, s-a dovedit a fi o coincidență simpatică, dar și foarte potrivită având în vedere contextul.

Că veni vorba de asta, tot contextul e cel care a stârnit foarte multe teorii ale conspirației în care ea nu crede. „Pentru fiecare dintre noi, propria teorie e și propriul adevăr”, spune ea. A susținut întotdeauna că e vital să investim în educație și să încurajăm gândirea critică. Să pregătim adulți care să știe cum și de unde să se informeze și cum să cearnă informațiile din jurul lor, astfel încât propriul adevăr să fie cât mai în sincron cu realitatea.

De la anul viitor Diana nu are pretenții. Nu-și dorește nimic în plus față de ceea ce are deja așa că preferă să se lase surprinsă. „Ar putea 2021 să ne surprindă mai tare ca 2020?”

Foto: Bogdan Botaș

Foto: Bogdan Botaș

Interviu narativ realizat de Ioana Maria-Repciuc, actriță, colaboratoare a asociației Create.Act.Enjoy.