• Terapie prin arta

    Proiectul “Artă Pentru Viață” în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

Un concept relativ nou în societatea românească, terapia prin artă este caracterizată de procese artistice menite să sporească și să îmbunătățească sănătatea fizică, psihică și emoțională a persoanelor de orice vârstă. Terapia prin artă se bazează pe convingerea că procesul creativ îi ajută pe oameni să-și rezolve conflictele și problemele, să-și dezvolte abilități personale, reduce stresul, crește respectul de sine și conștiința de sine. Terapia prin artă pune accentul pe dezvoltarea umană, apelând la arta spectaculară (teatru, improvizație, pantomimă), arta vizuală (film, desen, pictură, sculptură).
De asemenea, integrează și procesul de creație cu modele de consiliere și psihoterapie.

În perioada septembrie-octombrie 2012, Create.Act.Enjoy a implementat proiectul Artă pentru viață în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Inițiativă a companiei farmaceutice Servier Pharma, proiectul s-a desfășurat în 5 spitale din țară, Create.Act.Enjoy având unul din cele 5 proiecte câștigătoare, finanțate fiecare cu 3000 de euro.

Rezultatele pozitive și feedback-ul încurajator ne-au demonstrat că este imperios necesar ca astfel de proiecte să se desfășoare în spitale. Create.Act.Enjoy a reușit timp de o lună de zile să aducă pe buzele tuturor zâmbete și să îi facă să uite de boală, măcar pentru câteva clipe, una din părțile foarte frumoase fiind legăturile dintre artiști și pacienți/medici care s-au păstrat și după terminarea proiectului: fie că au devenit spectatori de teatru, fie că și-au descoperit talente ascunse, fie că s-a legat o corespondență regulată, legătura a rămas una vie.