BLUE VELVET – la primul concert în curtea unui spital

Foto: Vlad Cupșa

Oricum și cu oricâte condiții ar fi, e foarte fain că se întâmplă” ne-a spus Marieta Manolache, prietena noastră videograf, despre care ne-am prins la un moment dat că și cântă superb. Și că are trupă. Ba chiar de mai mulți ani. Așa că primul concert de la ediția 2020 a proiectului Terapie prin Artă a fost cu trupa Marietei, Blue Velvet. Pentru ei a fost prima experiență de concert într-o curte de spital. Și le-a plăcut.

Cum e să cânți fără să primești reacția unui public numeros în timp real?

Szabolcs Antal: E destul de asemănător cu situația ideală, în care publicul e numeros și e prezent. Pentru că înăuntru muzica se simte oricum foarte fain.

Liviu Ichim: Eu consider că am tot timpul public, și dacă e prezent în mod fizic, și dacă e pe altundeva.

Marieta Manolache: A fost cam același sentiment. A fost fain că au venit medicii să ne vadă, ceea ce a fost un plus, sincer nu mă așteptam și a fost drăguț. Noi, cumva când cântăm, cred că intrăm așa în lumea noastră și e fain să avem oameni care reacționează la noi, dar și pur și simplu să cântăm și atât.

Adrian Buzatu: A fost superb.

Tarfin Chiorean: Noi încercăm să cântăm la fel și dacă-s zeci de oameni sau sute de oameni. Fiecare e important și noi ne simțim bine.

Cum ai percepe distanțarea dintre tine și public?

Szabolcs Antal: Mi s-a părut drăguț că oamenii au stat totuși aici, aproape de noi, cu distanțare, cum se recomandă. Mie mi-a plăcut foarte mult și așa.

Liviu Ichim: Cel mai greu pentru mine sincer e să port mască pentru că am nevoie de oxigen când mă agit acolo, chiar dacă e numai un drum pad, dar altfel a fost foarte ok.

Marieta Manolache: A fost foarte fain. Eu mă bucur că în contextul ăsta în care nu se întâmplă mare lucru și toată lumea abia acum încearcă să readucă activitățile culturale, se întâmplă treaba asta. Oricum și cu oricâte condiții ar fi, e foarte fain că se întâmplă.

Adrian Buzatu: Sincer, la început am crezut că o să fie o problemă cu distanțarea socială, dar mi se pare super că încă vin oamenii și se pot bucura de muzica noastră și așa.

Tarfin Chiorean: Și pentru mine a fost ok chiar și cu mască. Am ochelari, deci încă trebuie să învăț un pic cum să respir cât să nu mi-i aburesc, dar în rest mă descurc. A fost inedit și pentru noi. N-am mai văzut niciodată medici aliniați așa, care să te și aplaude. A fost bine că i-am văzut și pe ei puțin mai relaxați, zâmbind și sperăm că i-am ajutat.

Ce fel de muzică ai prescrie pacienților dacă ai fi medic?

Szabolcs Antal: Probabil că aș prescrie ceva instrumental așa mai rock-simfonic. Rock-simfonic-instrumental, asta cred că mi-ar plăcea mie să aud dacă aș fi bolnav și aș fi la spital.

Liviu Ichim: Asta e o întrebare foarte bună. Eu am ideea asta de a face muzică specifică pentru fiecare boală, ca cercetare. E foarte interesant să vezi cum mintea omului reacționează diferit la fiecare instrument și la fiecare sunet. Recomand cu plăcere muzica noastră tuturor, atât oamenilor care au cât și celor care nu au probleme.

Marieta Manolache: Cred că Porcupine Tree – Shesmovedon.

Adrian Buzatu: Aș propune genul muzical lo-fi, chill și artistul Yasper.

Tarfin Chiorean: Aș propune Don’t worry, be happy.

Ce rol ocupă muzica în viața ta?

Szabolcs Antal: Nu vreau să fiu prea siropos, dar pentru mine chiar e un lucru pentru care mă trezesc în fiecare dimineață și fără de care aș fi mult mai sărac. Așa simt.

Liviu Ichim: Și pe mine mă completează foarte bine muzica. Nu știu ce e mai important pentru mine dintre sport și muzică, dar nu m-aș vedea la bătrânețe făcând altceva decât aceste două lucruri.

Marieta Manolache: Cred că în afară de oameni, muzica e cel mai important lucru pentru mine.

Adrian Buzatu: Muzica e în mare parte totul pentru mine, cel puțin de zece ani încoace. Până și salariile le calculez în ce chitări pot să-mi achiziționez.

Tarfin Chiorean: E ca o coloană sonoră pentru viața fiecăruia dintre noi. E la fel de importantă. Dacă ai renunța la ea, ai avea un film mult mai plictisitor.

Foto: Vlad Cupșa

Foto: Vlad Cupșa

Interviu realizat de Ioana Maria-Repciuc, actriță, colaboratoare a asociației Create.Act.Enjoy.