Bogdan Gontineac în spectacolul „The Glass”, după Eric Bogosian (foto credit: Alin Barbir)

Bogdan a fost colaborator al Create.Act.Enjoy la numeroase proiecte și a devenit actor păpușar și colaborator al Magic Puppet, prietenii noștri care ne aduc mereu spectacole pentru publicul cel mai tânăr (și nu numai). Manuela Palfi, cea care l-a luat la întrebări pe Bogdan, este voluntar Create.Act.Enjoy și își dorește să devină și ea actriță.

Ce te-a făcut să te alături echipei Magic Puppet și să treci de la a fi actor dramatic la actor păpușar?

Bogdan Gontineac: Actorii au calitatea asta ludică pe care ar trebui să o aibă toată lumea și faptul că am ales eu teatrul de păpuși ține de acest spirit ludic dezvoltat. Apoi, mie îmi place să mă distrez, iar interacțiunile cu copiii îmi generează mai multă energie și dragoste de meserie, dragostea de a te juca.

Care e cea mai frumoasă experiență pe care ai avut-o la Magic Puppet sau legat de teatrul de păpuși?

Bogdan Gontineac: Ne distrăm foarte mult când auzim, din spatele paravanului de după care jucăm, replicile copiilor. Majoritatea spectacolelor sunt interactive, și e foarte amuzant când răspund copiii la întrebari sau ,,comentează” din public.

Știu că sunt mai multe tipuri de păpuși, cu care ți-a fost cel mai ușor să înveți să lucrezi? De care ești cel mai apropiat? Cu care îți place cel mai mult să joci?

Bogdan Gontineac: Am început să lucrez cu păpușile Bi-Ba-Bo, cele pentru mână, și de ele mă simt cel mai aproape. Într-adevăr, sunt niște poziții mai incomfortabile pentru mână, pentru degete, dar tu practic dai viață păpușilor cu ajutorul degetelor. Ele trăiesc prin degetele tale, tu le manevrezi. Parcă simt din nou energia pe care o simțeam când eram mic și mă jucam cu păpușile. E o energie care se perpetuează între tine și publicul de copii. De ceva vreme, am început să lucrez și cu marionetele.

Ca actor dramatic, în momentul în care ești pe scenă, te împrumuți personajului pe care îl interpretezi. Cum e să te împrumuți unui obiect (păpușa, marioneta)?

Bogdan Gontineac: Mai interesant. Mi se pare că e mai aproape de esența ta ca om și că ai ocazia să sapi mai mult în căutarea copilului din tine. E mai frumos, îți permite mai multe nebunii. Și, mai ales, fiind cu copiii, îți permiti să fii mai nebun, să te distrezi mai mult și să rămâi și tu, printre ei, un copil. Fără puțină nebunie nu ai cum să faci mesaria asta. Nu ai cum să fii sobru sau serios, trebuie să rămâi copil, să rămâi pur. Asta e frumusețea meseriei.

Care e cea mai frumoasă poveste în care ai jucat?

Bogdan Gontineac: Spectacolul „Cipi și surpriza” sau „Cipi și Moș Crăciun”, varianta din perioada sărbătorilor de iarnă. Personajul principal este un pitic care are grijă de toate animăluțele din pădure. Ideea e că animăluțele nu au nevoie de ajutorul lui, însa Cipi e foarte săritor și altruist, chiar dacă nu e cazul. Personajele spun niște lucruri foarte interesante și educative atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Cum e văzut teatrul de păpuși în România? Există colaborări între teatrele de păpuși din țară sau festivaluri?

Bogdan Gontineac: Există foarte puține festivaluri de profil. Zona teatrului de animație e foarte puțin vizibilă, deși sunt foarte mulți oameni dedicați și profesioniști și entuziaști în acest domeniu. Din păcate, încă s-au păstrat niște idei comuniste referitoare la teatru. Se joacă teatru ca acum 20 de ani, iar eu personal nu văd teatrul de păpuși așa, cu aceleași povești clasice și mult prea abordate. Teatrul trebuie să devină mult mai animat, mai interactiv, mai apropiat de public. Peste tot în lume, în Europa, teatrul înflorește, se schimbă și noi încă avem multe lipsuri vizavi de a trece de puntea asta la care ne-am blocat. Și se poate. Putem trece puntea asta, pentru că există oameni talentați, oameni dedicați, există și public interesat, deci, am speranță.

Te vezi în viitor continuând cu Magic Puppet?

Bogdan Gontineac: Categoric.

Cum ai fost văzut de cei din jur, familie, colegii actori, în momentul în care le-ai spus că te alături Magic Puppet, că o iei pe acest drum al păpușilor?

Bogdan Gontineac: A fost dorința mea să fac treaba asta, iar decizia mea a fost acceptată și respectată.

Ce mesaj ai transmite publicului? Ce ai vrea să le spui celor care vă văd spectacolele, sau celor care vor să vină la spectacolele Magic Puppet?

Bogdan Gontineac: În primul rând, vreau să spun că trebuie mers la spectacole pentru copii. Atât copiii, cât și părinții trebuie să meargă la spectacole, mai ales la trupele independente, pentru că acolo teatrul se face altfel – mai interactiv, mai animat, mai colorat, după care copiii rămân cu povestea în cap și învață multe. Iar la Magic Puppet să vină lumea pentru că suntem foarte jucăuși, foarte entuziaști, cu multă energie, iar păpușile sunt extraordinare, sunt atât de frumoase și de drăguțe, și au replici fabuloase. Plus că avem și spectacole de magie sau „Mini-omul de știință”, un spectacol cu elemente chimice. E altceva.

Crezi în magie?

Bogdan Gontineac: Da, cred în magie pentru că fără ea, lucrurile frumose și miraculose care ne înconjoară nu ar exista.

Interviu realizat de Manuela Palfi.