David Mamet - ilustraţie de Agata Marszalek

David Mamet – ilustraţie de Agata Marszalek

David Mamet este la ora actuală unul din cei mai influenţi dramaturgi, scenarişti şi regizori americani. Personajele sale, puternice şi marcante, controversate (de cele mai multe ori!) sunt însoţite de un discurs brutal, colocvial, împământenit în memoria cititorilor sau a artiştilor sub numele de „vorbirea Mamet”.

Născut în 1947 la Chicago, Mamet este laureat al premiului Pulitzer pentru piesa Glengarry Glen Ross (1984) , ecranizată în 1992 de către James Foley cu Al Pacino, Alec Baldwin şi Jack Lemmon în rolurile principale. De asemenea, este autorul scenariilor unor filme celebre, ca de exemplu: „Poştaşul sună întotdeauna de două ori” (1981), „Incoruptibilii” (1987),  „Wag the dog”(1997), „Ronin”(1998), „Hannibal”(2001),  „Spartan” (2004).

Ca dramaturg, Mamet a primit distincţia  Grand Master of American Theater în cadrul PEN/Laura Pels International Foundation for Theater Award în 2010.

Recomandarea noastră din această săptămână este un interviu cu celebrul autor american publicat pe blogul „Diary of a Screenwriter”, în care se oferă o perspectivă asupra tehnicii sale de scenarist.

Interviul poate fi citit AICI.

Enjoy 🙂