filosofii matinale ALEXANDRA:    De cele mai multe ori îmi place să descopăr singură cărţi, muzică şi filme. Nu încerca să-mi povesteşti ce-ai citit sau ce-ai văzut în ultimul timp, nu îmi trimite link-uri de muzică pe reţelele de socializare. Stârneşte-mi curiozitatea povestindu-mi cum te-a făcut să te simţi – now you have my attention, cum spunea personajul lui Leo DiCaprio din „Django Unchained”. Acum câţiva ani mi-am pus în minte ca în fiecare lună să citesc măcar două cărţi şi m-am ţinut de cuvânt, chiar şi atunci când aveam un program plin: mă ajută să adorm aproape în fiecare noapte şi să mă trezesc sâmbătă dimineaţa şi multe alte lucruri pe lângă. Nu ştiu dacă aţi avut vreodată sentimentul că „aţi înşelat o carte” în momentul în care aţi lăsat-o pe noptieră neterminată şi aţi început să citiţi altceva. Eu l-am avut şi îl am de fiecare dată – sentimentul de vinovăţie de la sfârşitul anului, când îmi amintesc de toate cărţile lăsate baltă, şi pe care îmi propun să le termin până pe 31 decembrie, ca să nu îmi încep anul nou cu conştiinţa încărcată.

Astea fiind spuse, uite şi lista (să nu-i spunem „top”, pentru că ordinea e complet aleatorie) de 5 titluri care mi-au colorat programul în ultimele luni:

„Tăcere” de Shusaku Endo – pentru întrebările pe care te face să ţi le pui;

„Zile birmaneze” de George Orwell – pentru descrierile, care te absorb în poveste;

„Mă numesc Roşu” de Orhan Pamuk – pentru universul 3D în care te arunci din primele pagini şi pentru că m-a făcut să descopăr arta miniaturii;

„Samarkand” de Amin Maalouf – pentru că m-a făcut să înţeleg ceea ce este prin ceea ce a fost şi pentru Omar Khayyam;

„Mr Gwyn” de Alessandro Baricco – pentru că am citit-o într-o singură zi pe balcon şi a fost una din cele mai frumoase zile din ultimul timp.

Nu le luaţi ca recomandări de lectură, ci mai bine ca pe un schimb 🙂

RALUCA:     5 books to read even after you are dead… Nu m-am gândit niciodată ce cărți aș lua cu mine în pustiul etern, dar cred că dacă aș fi nevoită să mă limitez la câteva care mi-au înfluențat mai pe urmă imaginația și gândirea cam astea ar fi. Oricum e dificil să alegi. Cred că am șters clasificarea de mai jos de cel puțin 3-4 ori. Aş mai fi vrut să-l regândesc, dar până la urmă e clasamentul meu și cred că astea sunt cărțile pe care le-aș lua cu mine în viața de după. După ce… asta vă voi transmite de la fața locului. Dacă sunteți prin casă și auziți vreo replică din următoarele cărți, nu vă speriaţi! Sunt eu, cea care vă bântui recitând din aceste superbe romane:

“Fight Club”, “Sufocare”, “Monștri invizibili”- Chuck Palahniuk- aici se poate observa obsesia mea declarată pentru acest scriitor. Aștept un scriitor care să îl detroneze în crearea unor universuri complet distorsionate. Un cinism de care încă nu m-am putut sătura.

“Portocala mecanică”- Anthony Burgess

“1984”- George Orwell

“Mielul: Evanghelia după Biff, tovarășul de joacă a lui IIsus”- Christopher Moore

“Roșu și Negru”- Stendhal sau “Mândrie și Prejudecată”- Jane Austen