Despre cărți, pasiuni și cititul în pandemie. Interviu cu Victor Miron

Foto Lavinia Gordan

Foto: Lavinia Gordan

În momentul în care am știut că nu vom mai putea merge în fiecare salon pentru a-i vizita pe pacienți și a-i invita la activități creative și ne-am gândit la alte moduri de a-i stimula, cărțile și lectura au apărut natural între soluții. Așa că ne-am uitat în jur pentru a căuta parteneri care să ne ajute să promovăm cititul în spitale, iar Victor Miron cu al lui proiect Cărțile pe Față a fost una din piesele importante din puzzle-ul campaniei strângerii de cărți pentru spitale. Victor s-a străduit să ne intermedieze diverse legături cu editurile din țară și cu evenimente legate de lectură, prin care să putem strânge cărți pentru pacienți. Ne bucurăm că ni s-au interesectat drumurile și sperăm să se întâmple mai des.

Cum a început drumul tău de ambasador al cititului în România și ce te motivează să continui?

Eu am ajuns să iubesc lectura în liceu, datorită doamnei profesoare Mariana Muthu. Tot atunci, sub îndrumarea dânsei, am creat pe site-ul școlii o pagină separată care se numea ”Invitație la lectură”. Asta era prin 2000-2001. A fost nevoie să îmi dublez vârsta pentru a ajuge să promovez cititul spre un public mai larg. Am început să îmi dau Cărțile pe Față în 2014, acum șase ani și jumătate. Motivația a rămas aceeași, îmi dă curaj să promovez lectura faptul că văd că mie îmi face bine, că mă face mai creativ, că mă ajută să văd viața cu alte cuvinte, că face posibil ca, rând cu rând, să mă cultiv pe mine.

În perioada de pandemie, majoritatea proiectelor artistice, culturale și civice au avut de suferit. Tu ai avut parte de mai multe provocări decât de obicei în ceea ce privește proiectele tale? Și dacă da, care au fost acestea?

Eu sunt implicat într-o serie de proiecte care promovează stilul de viață de învățare continuă, acest lifelong learning. Fie că e vorba de campania de promovare a lecturii Cărțile pe Față, fie că e vorba de conferințele, evenimentele sau podcastul TEDxZorilor, fie că e vorba de workshop-uri cum e cel cu Oana Pellea. Foarte multe evenimente au fost amânate și multe planuri date peste cap. Financiar a fost și este și mai greu decât de obicei. Dar am avut și ocazia să mă concentrez pe acele activități care s-au putut face și așa. Astfel am reușit să dăm viață lui bookmArk, semnul de carte din alamă care se transformă într-un suport de carte, pe care l-am realizat alături de designerul Adrian Balcău.

Cum crezi că va impacta această perioadă dorința oamenilor de a citi și de a cumpăra cărți? Crezi că va crește sau crezi că dificultățile financiare survenite în urma pandemiei vor duce la scăderea numărului de persoane ce achiziționează cărți?

Recesiunea din 2007-2009 a avut un impact negativ semnificativ asupra pieței de carte. Înaintea acelei crize financiare cărțile erau cumpărate inclusiv împreună cu ziarele. Așa că sunt șanse mari să scadă și acum numărul cărților vândute. Însă faptul că oamenii au fost nevoiți să stea mult mai mult în casă în aceste luni le-a oferit ocazia să și citească mai mult. Sper să le rămână acest obicei pe termen lung.