3milioane (repetiții), foto: Ioana Ofelia

Luna aprilie ne-a găsit făcând ultimele pregătiri pentru noua noastră producție, 3milioane. Spectacolul propune o incursiune dincolo de controverse și propagandă și este un exercițiu de a distinge între instigarea la ură și dreptul la liberă exprimare, în contextul discuțiilor aprinse pe tema „redefinirii familiei”.

Echipa 3milioane este formată din membri Create.Act.Enjoy și colaboratori ai săi, unii dintre ei aflându-se la prima colaborare cu compania noastră de teatru. Hai să afli ce-a învățat nou fiecare dintre noi de-a lungul acestor repetiții!

                             

foto: Ioana Ofelia

CE TE-A SURPRINS ÎN TIMPUL DOCUMENTĂRII?

Adina Lazăr, regizor: Am descoperit că frica nu e o opțiune, că trebuie să ne luptăm !cu orice mijloace! cu cei care urăsc, manipulează și discriminează!

Alexandra Felseghi, dramaturg: M-a surprins faptul că, într-o primă fază, poți să fii foarte ușor „furat” de discursul vreunui subiect intervievat și pe urmă, în momentul re-ascultării înregistrării să-ți dai seama de incorectitudinea ideologică a unor idei. Până la urmă, fiecare are dreptul la opinie, însă în momentul în care persoana respectivă deține o poziție cu responsabilitate în fața unor mase de oameni, mi se pare inadmisibil afirmarea unor statistici fictive, doar cu scopul de a convinge.

Silviu Medeșan – scenograf/arhitect: Este primul proiect de scenografie de teatru la care lucrez și primul lucru care m-a surprins a fost când am realizat pe propria piele că scenografia nu joacă după aceleași reguli după care joacă arhitectura. Dacă in arhitectură nu avem foarte clar comportamentul utilizatorilor, în scenografie poti să negociezi cu regizorul exact cum vor fi folosite obiectele de către actori. Într-un fel, scenografia este spațiul ideal al arhitectului obsedat de control.

Diana Buluga, actriță: Vehemența cu care unele persoane își susțin „cauza”, lipsa oricărei dorințe de a asculta și alte păreri și, nu în ultimul rând, complexitatea temei.

Emanuel Cifor, actor: M-a surprins faptul că există la ora actuală, oameni maturi, cu studii superioare care consideră că homosexualitatea este o boală și că trebuie tratată.

Lucia Mărneanu, actriță: M-a surprins agresivitatea cu care se discută chestiunea căsătoriei, de ambele părți. Mi se pare greu de crezut că nu putem aborda subiectul ăsta, fără să ne jignim sau să ne punem pumnu-n gură unii la alții.

Denisse Moise, actriță: M-a surprins lipsa de empatie a celor care și-o încornorează și totodată lipsa de logică din discursul lor. Nu știam tertipurile folosite pentru a strânge semnături pentru Referendum.

Lucian Rus, actor: Nu pot să spun că m-a surprins, dar m-a intrigat să aflu că inițiativa Coaliției pentru Familie este copia în oglindă a altor grupuri de dreapta, pro-familie, din Europa sau a unor  grupuri de interese conservatoare din Statele Unite ale Americii.

Diana Meseșan, documentarist: Am aflat că succesul Coaliției pentru Familie nu ține doar de lipsa de informații a oamenilor, cum se crede de regulă, ci și de nevoia de comunitate. Iar Coaliția pentru Familie, împreună cu alte organizații asemănătoare, răspunde nevoii de comunitate. Organizează seminarii, întâlniri, dezbateri, mese împreună, tabere. Oferă sfaturi în diverse capitole ale vieții: școală, nutriție, consum de tehnologie, dragoste, sexualitate. Toate sunt capitole mari din viață unde oamenii caută ghidare. Unii susțin Coaliția din fanatism, alții pentru motive economice și pentru capital social, dar cei mai mulți fac asta pentru că au nevoie de răspunsuri, certitudine și un simț al apartenenței.

Paul Mureșan, animator: Umorul. Tema Referendumului este dezbătută cu spume la gură de ambele tabere, pro și contra, iar în cazul acestei piese/documentar răsare nevoia de a așeza datele problemei în altă lumină pentu a păstra un mesaj limpede, nealterat de mânie. Cine sunt oamenii care luptă împotriva spectrului LGBT+ ? Suntem noi, versiuni ale noastre pe care trebuie să le tratăm cu blândețe și puțină milă… și, de ce nu, puțin umor.

foto: Ioana Ofelia

CE AI AFLAT NOU DESPRE TINE LUCRÂND LA ACEST SPECTACOL?

Alexandra Felseghi, dramaturg: Am învățat să ascult și să am răbdare. Să descopăr teatralitatea din realitate și să mă joc cu asta.

Diana Buluga, actriță: Că diversitatea părerilor, mai ales a celor diferite de convingerile tale, nu fac altceva decât să te „îmbogățească” pe tine și te ajută să ai o viziune mult mai amplă asupra subiectului. Actoricește, mi-am reamintit cât e de provocator să joci un personaj care nu-ți seamănă deloc.

Emanuel Cifor, actor: Am descoperit că postul își are rostul, chiar și fără credință.

Lucia Mărneanu, actriță: Am aflat că mi-e mai greu să-l imit pe Călin decât credeam. Cu alte cuvinte, e inimitabil.

Denisse Moise, actriță: Mi-am dat seama că nu-mi apreciez destul familia. O să-i sun mai des. Un mare clișeu, pe care deși îl știam, acum îl văd mult mai profund. Că posesiunea este „cauza tuturor relelor“. Războaiele, că vrei să deții un pământ / un popor. Gelozia, că vrei să deții o persoană. Și cum căsătoria se învârte în jurul conceptului de a deține, numai că acum deții un bun împreună cu cineva și le împărțiți între voi și cu nimeni altcineva. Am descoperit un ceai verde foarte bun pe care ni-l face Adina la repetiții.

Lucian Rus, actor: Am descoperit că-mi place să joc personaje care spun inepții cu cea mai mare convingere. Mi se par ofertante.

Diana Meseșan, documentarist: Am aflat că poți să internalizezi o formă de homofobie, chiar și când te consideri foarte deschis și tolerant. Că uneori homofobia e mascată în feluri foarte subtile, deci și mai greu de detectat la propria persoană. Că homofobia e despre frică, frica de a accepta diversitatea. Pentru că în momentul în care accepți că lumea asta este incredibil de diversă, asta vine la pachet cu o oarecare incertitudine și spaimă. Cât timp norma e una singură, viața e mult mai previzibilă și ușor de controlat. Dar când normele sunt multiple, brusc viața devine imprevizibilă, iar necunoscutul ăsta poate să sperie. Cred că oamenii extrem de normotici încearcă să păcălească viața, să o simplifice și să o facă mai ușor de încadrat. Dar de fapt, viața va găsi o modalitate de a te păcăli ea pe tine, până la urmă, și de a-ți dărâma certitudinile.

Paul Mureșan, animator: Înconjurându-mă de o faună socială prietenoasă, homofobia pare o chestie dincolo de orizont când, de fapt, e vizavi, după ușa vecinei. Lucrând la spectacolul cu pricina m-a ajutat să îmi amintesc cum stau lucrurile, ce ne motivează să ne temem de celălalt, ce putem face să rămânem uniți și cât de bucuros sunt să fac parte din schimbare.

*3 milioane este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Producător: Create.Act.Enjoy
Parteneri: Urania Palace, Teatru de Nord Satu Mare, Teatru 3G Színház, MACAZ – Bar Teatru Coop., Misc.
Parteneri media: Tvr ClujDecât o RevistăRadio ClujCluj.com – Ghid LocalClujul de buzunarcluju.roDispersie, I Like Cluj.