Drama Aplicată (afiş)

Drama Aplicată (afiş)

Pe 1 şi 2 iulie v-am pregătit alături de colegii şi prietenii noştri de la Immersive Theatre London, două evenimente speciale.  Prin acestea dorim să familiarizăm publicul clujean cu principiile dramei aplicate, dintr-o perspectivă teoretică şi practică.

Iată despre ce este vorba, mai pe larg:

DRAMA APLICATĂ – O Incursiune în Evoluția Tehnicilor Performative de Intervenție Socială
Un seminar introductiv cu Anca Doczi Luchian (drd. East University of London, co-fondator Immersive Theatre)

Drama Aplicată este un termen-umbrelă care reunește o varietate de practici performative utilizate în teatrul de intervenție socială și politică. Cu o istorie îndelungată în America și vestul Europei, Drama Aplicată s-a îmbogățit de-a lungul timpului, pe lângă strămoși ca Teatrul Oprimaților sau Teatrul Legislativ, cu tehnici precum Teatrul Mărturiilor, Playback, Teatrul Documentar, Teatrul Educativ, Teatrul Muzeal și multe altele, fiecare dintre acestea având propriile sale ramificații tehnice.
Luând naștere în afara scenei tradiționale, mutând actul performativ artistic în spații decentralizate precum închisori, spitale, centre de asistență socială sau în cadrul comunităților marginale și discriminate, Drama Aplicată a cucerit tot mai mult în ultimele decenii interesul artiștilor de Performance și a mediilor academice multidisciplinare. Au apărut astfel metodologii specifice și discursuri teatrale care au influențat atât estetica artei performative în general, dar și gândirea socială și politică contemporană. Teme precum feminismul sau studiile de gen, studiul identității, al marginalității, colonialismului, comemorarea atrocităților istoriei sau reconcilierea conflictelor sociale, sunt explorate și traduse estetic prin diversele forme de Dramă Aplicată.

Seminarul va face o incursiune în evoluția practicilor performative de intervenție socială și activism artistic, punând în discuție definițiile actuale ale Dramei Aplicate și va prezenta câteva dintre metodologiile cele mai utilizate în artele performative de gen.

Seminarul se adresează atât studenților și practicienilor/teoreticienilor de teatru și performance, cât și celor care studiază sau profesează în medii multidisciplinare cu interes în educație, științe sociale sau politice, comunicare, antropologie, etică, istorie etc.

DRAMA APLICATĂ, 1 iulie, orele 14-18, The Box (Calea Moţilor, nr. 39, ap. 4, et. 1 – cu intrare din str. Iuliu Haţieganu )
Taxă de participare: 50 lei

Înscrieri la hello@createactenjoy.com sau 0755 808 863

Mai multe info AICI.

MEMODROM: RĂDĂCINI
Încearcă să-ţi imaginezi o altfel de galerie. Încearcă să-ţi imaginezi că poveştile de viaţă, visele, aspiraţiile şi greutăţile s-ar afla într-un spaţiu deschis, care se cere vizitat şi chestionat. Încearcă să-ţi imaginezi că poți fi chiar tu promotorul unei experienţe. În experimentul Memodrom: Rădăcini, martorii se transformă în interlocutori.

Creat sub umbrela mai largă a unei practici teatrale cunoscute sub numele de Theatre of Testimony (Teatrul Mărturiilor), Memodrom: Rădăcini utilizează mărturii personale prezentate într-un mod nemediat, pentru a crea o instalație performativă pe tema identității românești. Performance-ul explorează felul în care experiențele trecutului și memoria directă a evenimentelor anterioare au dat forma identității personale și felul în care memoria, ca artefact cultural, conservă și determină comportamentul cultural al unei comunități.

MEMODROM este o nouă tehnică de drama aplicată, conceptul luând naştere la Londra și fiind elaborat de Anca Doczi în cadrul cercetării doctorale la Centre for Performing Arts Development, University of East London.

MEMODROM: RĂDĂCINI, 2 iulie, orele 14-18, Bastionul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj (str. Baba Novac, nr. 5)

– O instalaţie performativă realizată de Create.Act.Enjoy în colaborare cu Immersive Theatre London –

Performeri: Ioana Hanchevici, Călina Langa, Rodica Lupan, Radu Ghiță, Mircea Gui, Cornel

Hoza

Concept: Anca Doczi

Regie: Diana Buluga, Cristian Pascariu

 Mai multe info AICI.