Free hugs? Ceva dintr-o altă lume

Foto: Bogdan Botaș

George Sfetcu, colaborator veteran al Terapiei Prin Artă, ne-a împărtășit câteva gânduri, provocări, dificultăți și descoperiri cu care a făcut cunoștință în această perioadă demnă de un scenariu de film.

În imaginația lui, filmul anului 2020 ar fi un musical cu supereroi care vorbesc în limba spaniolă pe o planetă condusă de pisici, iar personajul principal ar fi jucat de Louis de Funes. O planetă condusă de pisici sună foarte bine. Din păcate, în realitate această distribuție nu ar mai fi posibilă, dar ar fi fost cel puțin interesant să-l vedem pe Louis de Funes în ipostaza de supererou într-un musical spaniol. Cu siguranță ne-am fi amuzat și am fi uitat pentru câteva ore de perioada aceasta neprietenoasă prin care trecem cu toții și pe care George o asociază cu melodia „Son of a gun” a binecunoscutei trupe Nirvana. De asemenea piesa „Rinocerii” de Eugen Ionesco și poate o poezie de Bacovia ar completa perfect peisajul în opinia lui. Că tot veni vorba de piese de teatru, George ne spune că perioada aceasta i-a facilitat accesul online la unele spectacole mai vechi pe care altfel nu crede că ar fi avut vreodată ocazia să le vadă.

Chiar dacă pandemia a făcut ca zilele să-i pară mai lungi ca niciodată, să se simtă mai obosit chiar și atunci când nu făcea mare lucru și să aibă impresia că va prinde rădăcini în fața laptopului, optimist din fire, vede și partea plină a paharului: a dobândit noi skilluri în utilizarea platformelor online și a reusit să se conecteze mai repede cu colegii din echipă. Admite că distanțarea socială îl face să se simtă mai inconfortabil decât ar putea fi vreodată, este conștient că momentan asta e cea mai bună opțiune. Se gândește la free hugs-uri ca la ceva din altă lume. E cât se poate de evident faptul că îi lipsesc îmbrățișările din edițiile anterioare de Terapie prin Artă, însă privește formatul nou al proiectului de anul acesta ca pe o provocare. În contextul actual, momentele artistice nu mai pot fi realizate ca până acum, dar s-au găsit noi formule de a ajunge aproape de cei din spitale, atât de pacienți, cât personal medical. „A fost un proces de reinventare care ne-a unit ca echipă. Asta e realitatea în care trăim acum, o realitate mai mult virtuală. Peste tot e plin de speculații și teorii ale conspirației, dar eu nu cred în așa ceva. Îmi doresc un an viitor cu mai multe roluri și mai multă răbdare, atât din partea mea, cât și din partea celor din jurul meu”, concluzionează George.

Foto: Bogdan Botaș

Foto: Bogdan Botaș

Interviu narativ realizat de Ioana Maria-Repciuc, actriță, colaboratoare a asociației Create.Act.Enjoy.