Terapie prin artă, ediția V – Împarte Bucurie 2017 (foto credit: Ioana Ofelia)

#ÎMPARTEEMOȚIE

O altă direcție absolut inedită și cu totul specială o reprezintă acțiunea „Rudă pentru o zi”, unică la nivel național, pentru un program de terapie prin artă. În ce constă această activitate? Raluca Bugnar, coordonatoarea voluntarelor explică mai pe larg: „e o inițiativă care spulberă însingurarea oamenilor care ajung pe un pat de spital fără să aibă vizite prea dese de la cei dragi. Sunt oameni în vârstă, care nu prea mai au pe nimeni apropiat, oameni veniți de departe, fără ca familia să aibă posibilitatea să-i viziteze la spital sau oameni a căror familie e plecată peste granițe.  Noi cerem de la cadrele medicale care se ocupă de tratamentul celor internați o listă cu pacienții aflați în astfel de situații și apoi, cu ajutorul voluntarilor, organizăm vizite individuale pentru fiecare pacient de pe listă. Astfel, voluntarii devin ”Rudă pentru o zi” pentru acești oameni, le duc mici cadouri și petrec timp împreună. Poate nu sună foarte impresionant, însă oricine a stat mai mult timp fără să aibă o conversație cu o altă persoană înțelege că o ”Rudă pentru o zi” poate face o mare diferență în starea emoțională.” Aceste întâlniri sunt one-to-one, nefolosindu-se niciun fel de suport foto-video, care ar putea fi un factor disturbator. Poveștile oamenilor rămân în mintea interlocutorului, ca lecție de viață. Să fii voluntar în acest context înseamnă, înainte de toate, o îmbogățire spirituală. Ca un exemplu, iată istoria unei foste profesoare internată într-unul din spitalele de anul acesta. După câteva momente de discuție, s-a oprit fiind nevoită să bea apă pentru că nu mai dialogase de mult timp cu cineva. „Soțul ei, rămas acasă, avusese încă de pe la mijlocul anilor ’90 o operație de cancer laringian în urma căreia își pierduse capacitatea de a comunica vocal așa că atunci când erau departe unul de celălalt toată conversația telefonică se reducea la ”Bună, Cornel. Te iubesc, Cornel” și un hârșâit drept răspuns din partea lui. Pentru ea și pentru alții ca ea, ”Rudă pentru o zi” contează enorm”, mai spune Raluca Bugnar.

În final, „spiridușii” Create.Act.Enjoy aka voluntarii proiectului au răspuns întrebării „Ce înseamnă să împarți bucurie?”

Iată ce ne-au spus:

Ioana Sorana Nistor: …acele momente în viață când persoanei de lângă tine i se luminează fața și schițează un zâmbet, iar tu simți licurici în piept știind că asta se întâmplă datorită ție.

Teo Zahariuc: …să ai puterea să transformi suferința celorlalți în speranță și în entuziasm. Înseamnă a găsi în tine propriile scântei și prin ele să aduci puțină lumină celor care au pierdut-o

Tania Schouten: …un zâmbet (fie el mic sau mai mare) pe fața celorlalți!

Raluca Tolfavi: …să pot folosi cele mai frumoase și mai potrivite cuvinte, astfel încât persoana cu care port un dialog să-mi spună:  „Da, o să reușesc!”. Atunci simt că nimic din ceea ce am învățat până acum nu este degeaba.

Sara Pongrac: …o experiență unică. Pentru prima dată m-am trezit fericită la 7 dimineața și am alergat cu GPS-ul către unul dintre spitale, unde coordonatorii erau pregătiți, iar actorii machiați și îmbrăcați erau gata să pornească să împartă flori sau banane și să facă oamenii să danseze cu ei de fericire.

Raluca Salamon: …înseamnă să-i scoți pe ceilalți din monotonie, să îi ajuți și să te ajuți pe tine însăți, pentru că cine dă, primește, nu-i așa?

Dana Grigorovici: … prin zâmbete și vorbe ajuți pe cei aflați în suferință să uite de boală, aduci culoare, puțină liniște, speranță și optimism celorlalți.

Alexandra Marțian: … să dăruiești un crâmpei din sufletul tău.