Atelier de film pentru liceeni, susținut de Cristian Pascariu (Luna Creativă-Ediția III, foto credit: Ioana Ofelia)

Ne aflăm în plină Lună Creativă și, după trei ani, ne bucurăm să vedem tot mai mulți liceeni interesați și dornici să afle cât mai multe, să genereze idei și să creeze cu zâmbetul pe buze. Doar în acest mod putem să ne eliberăm de concepția general-acceptată în societate, cum că „dacă e muncă, atunci nu trebuie să implice și plăcere” și invers. Din contră, lucrurile pe care le facem ar trebui să ne elibereze și nu să ne limiteze.

Pe 21 octombrie, spectacolul-lectură după textele Nicoletei Esinencu, ODESSA TRANSFER/AMERICAN DREAM a deschis în rândurile liceenilor prezenți, o adevărată dezbatere legată de povestea personală în raport cu istoria. Acest „#stămsauplecăm”, care reprezintă firul roșu al evenimentelor ediției a III-a a Lunii Creative, are un înțeles foarte matur și „la rece” pentru generația de viitori absolvenți. De ce plec? vs. De ce rămân? – Răspunsurile date de cei din public au demonstrat faptul că această generație, poate mai mult decât cele dinainte, este una mult mai pragmatică, gândindu-se și calculând strategii prin care să-și îndeplinească idealurile.

Pe 22 octombrie au avut loc prezentările finale ale Atelierului de gândire critică în media (susținut de Raluca Bugnar) și ale Atelierului de film (susținut de Cristian Pascariu). Sala de la Urania Palace s-a umplut de găști de prieteni și părinți care au urmărit discursurile și filmulețele participanților.

Iată despre ce a fost vorba:

Prin intermediul atelierului de gândire critică în media, Raluca Bugnar a reușit să ofere elevilor de liceu instrumentele necesare pentru a putea verifica și analiza credibilitatea mesajelor media, de la presa scrisă la cinema, în contextul în care astăzi trăim într-o eră a post-adevărului.

Atelierul de film a permis liceenilor să se pună în postura de regizor, actor și editor și să vadă cum munca în echipă și o temă (aparent, abstractă) se pot materializa într-un scurtmetraj. Cristian Pascariu a realizat și un filmuleț-surpriză al atelierului, dedicat participanților.

Educația non-formală este strâns legată de nevoile societății contemporane, de dinamismul ei, de acel „mereu-în-schimbare” care produce modificări esențiale la nivel de populație și de raportare personală. Iată un articol foarte interesant în acest sens – AICI.

Între timp, noi pregătim atelierul de teatru și cel de scriere creativă, care vor începe în noiembrie! Mai multe detalii pe pagina noastră de Facebook.