În(cerc) – foto credit: Ioana Ofelia

Încerc să iubesc și încerc să găsesc omul care să mă iubească, la rândul lui, în același timp – nu mai devreme, nici mai târziu. Și încercarea asta înseamnă să mă rotesc adesea în cerc, căutând iubirea reciprocă și simultană. Cam asta credem că ar spune spectacolul „În(cerc)” despre sine, dacă ar avea glas și ni s-ar prezenta, la un pahar de vorbă. 😊 Realizat de o echipă de 4 tineri colaboratori ai Create.Act.Enjoy, „În(cerc)” e o nouă aventură în spațiul mai rar explorat al teatrului-dans. Regizoarea Bia Baraboi a venit cu ideea, pe baza unui text original scris de Paul M. Sava. Actorii Alina Mișoc și Cosmin Stănilă întrupează căutările și pierderile celor două personaje care ba își dau ocoale – gravitând unul în jurul celuilalt, ba se ocolesc. Iar coregrafa Oana Mureșan a transpus în mișcare acele gânduri nerostite în mai toate poveștile de iubire. Curioasă să afle mai multe din laboratorul intern al acestei producții, Alina Tomescu – voluntar Create.Act.Enjoy, i-a luat la întrebări, mai ales din perspectiva de elevă a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică, pasionată de dans contemporan.

Ce-ți place cel mai mult la o poveste de iubire?

Cosmin Stănilă, actor: Apreciez la o poveste de iubire mai ales caracterul ei imprevizibil și volatil. Granițele ei sunt vaporoase. Nu putem știi dacă povestea noastră chiar e de iubire. Și dacă da, e de iubire doar pentru mine sau și celălalt simte la fel? Și mai ales, nu știm cum se termină.

Alina Mișoc, actriță: Cel mai mult la o poveste de iubire îmi plac momentele în care oamenii ajung să se iubească / accepte, unul pe celălalt, așa cum sunt și cu bune și cu rele și ajung să facă lucruri, pe care instinctiv nu le-ar face, dar acum le fac  pentru celălalt.

Oana Mureșan, coregraf: Bucuria pe care o aduce si  sentimentul că ești viu cu adevărat.

Bia Baraboi, regizor: Ce-mi place la o poveste de iubire? Legătura și conexiunea care se creează între acei doi oameni, care bate orice explicație și teorie. Cred că trebuie să ne bucurăm de iubire când o găsim și să nu mai încercăm să o explicăm, pentru că de cele mai multe ori ne dă cu virgulă.

 

Care e momentul tău preferat din „în(cerc)”?

Cosmin Stănilă, actor: Nici nu știu cum să răspund să nu dau spoiler. Scena aia în care se strică treaba.

Alina Mișoc, actriță: Momentele mele preferate din „în(cerc)” sunt cele de dans, în care se construiește relația dintre personaje nefiind nevoie de text. Corpul poate spune mult mai multe.

Oana Mureșan, coregraf: Momentul preferat este acela când Alina și Cosmin își dau voie să fie vulnerabili. Atunci sunt cu adevărat frumoși.

Bia Baraboi, regizor: Momentul preferat… hmmm… cred că cel în care se descoperă în totalitate unul pe celălalt.

Ce este „în(cerc)” pentru tine?

Cosmin Stănilă, actor: Un titlu foarte bun de spectacol.

Alina Mișoc, actriță: „în(cerc)” pentru mine este o descoperire a corpului și a îmbinării expresivității acestuia cu textul. Este o nouă experiență pentru mine, din acest punct de vedere, experiență pe care mi-aș dori să o dezvolt și să experimentez mai mult în sfera dansului. De asemenea, a însemnat întâlniri cu oameni noi, cu care nu mai lucrasem, de la care am învățat și care m-au inspirat.

Oana Mureșan, coregraf: Spectacolul „în(cerc)” a fost o provocare. Am pornit cu un gând pentru montarea mișcării și am ajuns la un rezultat complet diferit de gând. Dar acest lucru este normal, deoarece forța de inspirație este, de fapt, în oamenii cu care îmi e dat să lucrez.

Bia Baraboi, regizor: Pentru mine „în(cerc)” e o confesiune. O confesiune a tot ce am trăit frumos sau mai puţin frumos din iubire. E o bucată ruptă din mine și dezvăluită lumii.

 

Consideri că dansul realizat este abstract?

Oana Mureșan, coregraf: Dansul contemporan, prin definiție, are o notă abstractă, indiferent de subiectul pe care dorești să îl atingi. Există un mister aparte, care fascinează. Coregrafia pentru spectacolul „În(cerc)” are, într-adevăr, o tentă mai mult abstractă deoarece mi-am dorit să ies din clișeul  mișcărilor tipice pentru ilustrarea poveștilor de iubire.

Ce elemente ai luat in considerare atunci cand ai conceput miscarile ?

Oana Mureșan, coregraf: Tot timpul, înainte să gândesc și să concep orice mișcare, caut să descopăr personalitatea interpretului din gesturi tipice, postură corporală… Alte detalii țin deja de o bucătărie secretă. (râde)

Daca ar fi să reduci personajele George și Ernestine la esența unei mișcări, care ar fi acelea?

Oana Mureșan, coregraf: Nu cred că pot să reduc două personaje la o mișcare, ci  pot să spun  sigur că esența unei mișcări vine din pulsul interior.

Interviu realizat de Alina Tomescu, voluntary Create.Act.Enjoy.