Dezbatere

Dezbatere “Harta Teatrelor Independente Clujene” (14 octombrie 2015, The Box)

În data de 14 octombrie, la The Box a avut loc dezbaterea „Harta Teatrelor Independente Clujene”, moderată de Oana Cristea – Grigorescu, în cadrul Lunii Creative. Alături de Create.Act.Enjoy, la discuţia informală s-au alăturat reprezentanţi ai REACTOR de Creaţie şi Experiment, Reciproca, Colectiv A, ZUG Zone şi Cluj 2021 – Capitală Culturală Europeană.

Am ales să organizăm această întâlnire în speranţa încercării de a stabili în termeni clari direcţiile şi relaţia artiştilor independenţi cu societatea în care s-au format şi continuă să creeze, precum şi de a înţelege modul în care s-ar putea găsi o comunicare mai deschisă cu autorităţile finanţatoare, care ar putea sprijini acest sector.

Aşa cum a amintit Oana Cristea – Grigorescu, în ultimii 10 ani la Cluj există efortul coagulării unei mişcări independente, care a luat naştere odată cu înfiinţarea Teatrului Imposibil de către m.chris.nedeea. Trebuie înţeles faptul că o iniţiativă de acest gen, nesusţinută de comunitate sau de autorităţi, riscă să dispară la fel de repede cum s-a format. Într-adevăr, artiştii independenţi îşi creează singuri contextul în care să-şi facă meseria şi să fie vizibili, însă pentru a continua şi a creşte, au nevoie de un sprijin (uman, juridic, administrativ).

În momentul de faţă la Cluj-Napoca, independenţii se află într-o efervescenţă continuă. Cu un context care le surâde din plin (Capitală Europeană a Tineretului 2015, candidatura pentru Capitală Culturală Europeană 2021), întrebarea principală se pune în ce măsură s-ar putea găsi o modalitate prin care s-ar creşte vizibilitatea acestui sector la nivel naţional: „există legături, dar nu este o voce comună, e nevoie la nivelul întregii țări să fim mai sonori, nu suntem luați în seamă ca o mișcare serioasă, suntem lăsați să ne descurcăm.” (Cristina Bodnărescu, Colectiv A). Una din încercările în acest sens, este reţeaua IndependNET – o platformă care uneşte şi invită spre colaborare companii independente din Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, oraşe cu o evoluţie „organică”, aşa cum le descrie Florin Moroşanu.

Public tânăr, subversitate, refuzul unei mentalităţi sectare, practică colaborativă, experiment, optimism şi mult risc – acestea sunt punctele principale prin care am putea defini în momentul de faţă arta independentă. Existenţa unei reţele ar putea facilita recunoaşterea şi o poziţie demnă de luat în seamă în faţa viitorilor finanţatori. O posibilă soluție este aceea de a avea un dialog constant cu administrația. Nu se pune problema relei voințe, ci a neînțelegerii unui fenomen. Dacă nu cunoști, nu ai cum să susții și să sprijini.

Suntem aici şi acum. Suntem pentru voi. Suntem deschişi la dialog, dacă ni se oferă o şansă.