Terapia prin artă sporește dorința de a trece peste provocările vieții. Interviu cu Adrian Popi, profesor

Te-ai întrebat vreodată cum arată o zi din viața unui profesor?

Adrian Popi este profesor la Liceul Tehnologic Ocna Mureș. Rutina sa zilnică include predarea materiei Comerț – Servicii, pasiunea pentru muzică în care găsește un refugiu în momentele de pauză și citirea știrilor online pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în lume. Atunci când își dorește ceva diferit, alege activități de voluntariat în care să se implice.

Așa l-au cunoscut și cei din echipa proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ca voluntar în timpul activităților din luna mai de la Spitalul Județean de Urgență Alba. Relația lui Adrian cu voluntariatul este una de lungă durată: „Au trecut 7 ani de când m-am implicat pentru prima dată într-o activitate de voluntariat. Atunci am realizat că voluntariatul e atât despre ajutorul oferit semenilor, cât și despre creșterea stimei de sine. E cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine, astfel încât să fii o persoană mai bogată din punct de vedere cultural, moral, motivațional și emoțional. Ador să mă implic în astfel de acțiuni, mai ales în cele care țin de sănătate și de învățământ. Din acest motiv, în perioada 2012 – 2015 am făcut voluntariat în cadrul Spitalului Județean Alba, iar în perioada 2013 – 2018 m-am implicat în organizarea Școlii de Vară.”

Când a văzut anunțul de voluntariat pentru săptămâna noastră de activități în spitalul din Alba nu a ezitat nicio clipă și i s-a părut o oportunitate. De ce? „Din curiozitate, dar și din plăcerea de a-mi ajuta semenii, din dorința de a face bine, dar și din bucuria interioară care avea să vină odată cu asta.” Proiectul s-a ridicat pe măsura așteptărilor sale: „Am învățat multe lucruri ca urmare a participării la acest proiect, însă unul îmi rămâne în interior, și anume răbdarea și înțelegerea pe care am simțit că am căpătat-o față de cei din jur.”

Nu după mult timp, echipa Create.Act.Enjoy a fost plăcut surprinsă să-l reîntâlnească pe profesorul Adrian Popi: de data aceasta, ca pacient în cadrul unui spital din Cluj-Napoca. Imediat ce a văzut afișele care anunțau programul de ateliere din timpul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, Adrian a venit să caute echipa cu care se împrietenise la Alba, să-i salute pe actori și să își declare disponibilitatea de a face chestionare și cu colegii lui de salon din Cluj, așa cum o făcuse la Alba.

Dacă în calitate de voluntar, principalele sentimente pe care acesta le-a trăit în cadrul proiectului sunt „răbdarea, compasiunea și empatia”, în calitate de pacient el spune că a experimentat sentimente de „bucurie, relaxare și deconectare de la monotonie” datorită atelierelor de terapie prin artă. Cum l-a ajutat participarea la astfel de ateliere? „În mod cert, mi-au sporit încrederea în forțele proprii.”

El nu a fost singurul asupra căruia terapia prin artă și-a pus amprenta. Adrian a observat o schimbare pozitivă în atmosfera din spital pe parcursul desfășurării proiectului și în rândul colegilor săi pacienți: „Au fost mai veseli. Mai comunicativi. Mai plini de speranță. Chiar și mai dornici de a reveni la activitățile cotidiene.” Echipa Create.Act.Enjoy a făcut acest lucru posibil, după cum afirmă Adrian: „Cea mai importantă calitate a acestei echipe constă în faptul că are capacitatea să se adapteze pentru fiecare bolnav în parte, fiind cât se poate de comunicativi.”

De fapt, el a înțeles cât de important este acest lucru tocmai atunci când a ajutat la organizarea proiectului în Alba. Atunci când a fost voluntar, principalul scop al lui Adrian a fost „să-i ajute pe cei din jur și să le crească moralul.” Atunci când a fost pacient, în schimb… „eu am fost ajutat să trec peste momentele bolii prin distragerea gândului de la boală.” În urma experienței directe avute cu metoda Create.Act.Enjoy, el definește terapia prin artă ca „modalitatea creativă, dinamică, motivațională de a depăși momentele neplăcute cu ajutorul instrumentelor de creație, artă, jocuri, tehnologie.” Și o recomandă oricui deoarece „sporește dorința de a trece peste provocările vieții.”

Material realizat de Carina Cichi, absolventă de anul I a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, departamentul de Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Carina Cichi este contributor la blogul Create.Act.Enjoy.