Terapia prin artă, un medicament gratuit. Despre voluntariat și terapie prin artă, cu Alexandra Velcherean

Dorință de implicare. O fire deschisă. Energie pozitivă. Acestea sunt doar câteva dintre atributele cu care Alexandra Velcherean m-a surprins în prima zi a desfășurării celei de-a șaptea ediții a proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy în Cluj-Napoca.

În 2015, Alexandra Velcherean avea numai 13 ani. Atunci a făcut voluntariat pentru prima dată în cadrul „Festivalului Luminii” și a descoperit un lucru pe care, de atunci încoace, continuă să îl cultive ori de câte ori are ocazia: pasiunea pentru voluntariat: „Pentru mine, voluntariatul este o cale prin care pot să îmi fac atât prieteni noi, cât și amintiri, dar și să învăț lucruri noi într-un mod plăcut.”

Ce a învățat Alexandra în urma implicării ca voluntar în cadrul proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy? „Este o oportunitate să fac lucruri pe care până acum nu am crezut că pot să le fac.” Am învățat cum să mă adaptez situațiilor neprevăzute. Am învățat cum să comunic cu o persoană care suferă și că o simplă îmbrățișare poate face pe cineva să se simtă mai bine.”

Alexandra spune că adoră să facă voluntariat la fel de fel de festivaluri din Cluj-Napoca, iar eu devin curioasă de ce a ales proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, care nu se încadrează în acest tipar. „Mi-a plăcut ideea de a face o bucurie oamenilor care sunt bolnavi și mi-am dorit să contribui la „acțiunea” de a aduce pe fața lor un zâmbet.” Deși aprecierea sa față de echipa care stă în spatele acestui proiect este implicită, ea insistă să o pună în cuvinte în felul următor: „În spatele unui astfel de proiect stă foarte multă bătaie de cap: sunt convinsă că sunt multe acte de făcut și multe drumuri de realizat pentru a putea pune pe picioare proiectul.”

Dar cine altcineva să o facă mai bine decât această echipă care, din punctul de vedere al Alexandrei, se caracterizează prin „înțelegere, respect și o bună relaționare”? Ea afirmă că „organizatorii reușesc să ne îndrume să facem lucrurile bine până la capăt și ne sunt alături pe tot parcursul activității.” Așa că, organizatorii împreună cu voluntarii reușesc să transforme în realitate o idee care are ca scop îmbunătățirea stării pacienților din spitale: „Unii pacienți interacționează și glumesc cu noi, dar sunt și pacienți care ne privesc cu scepticism din cauză că nu se simt bine și nu vor să fie expuși. Totuși, la urma urmei, toți se bucură de vizita noastră și de activitățile pe care noi le-am pregătit pentru ei.”

Cum se simte Alexandra la sfârșitul unei zile petrecute în spital alături de echipa Create.Act.Enjoy? „Câteva dintre sentimentele pe care le trăiesc după o astfel de zi sunt… compasiunea, bucuria și împlinirea sufletească.” La fel simt și eu, iar alături de Alexandra, mi-am amintit cu ocazia debutului celei de-a șaptea ediții a proiectului în Cluj-Napoca că, exact așa cum spune ea, „terapia prin artă este un medicament gratuit” sau, totodată, „un cadou pe care oricine îl poate face oricui, bolnav sau nu, cu puțin și chiar și cu o îmbrățișare.”

Anul acesta, echipa Create.Act.Enjoy a oferit acest „medicament gratuit” la nivel național, și nu doar la nivel local, prin extinderea proiectului în spitalele județene din Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea. În iunie-iulie, proiectul se desfășoară în 6 spitale din Cluj-Napoca.

Material realizat de Carina Cichi, absolventă de anul I a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, departamentul de Comunicare și Relații Publice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Carina Cichi este contributor la blogul Create.Act.Enjoy.