Între frumusețe stranie și eteric

L-am întâlnit pe Bogdan în cadrul primei sale expoziții de fotografie – Eteric, rezultat al unui proiect derulat pe parcursul a doi ani. Realizată cu ajutorul unei burse speciale din partea Universității „Babeș-Bolyai”, expoziția a adus în fața publicului 15 portrete feminine.

Bogdan Botaș este masterand al Facultății de Teatru și Film, fiind specializat în Cinematografie, Fotografie și Media. Lucrează ca fotograf/videograf freelancer și colaborează cu mai multe asociații sau centre culturale din Cluj-Napoca, printre care și Asociația Create.Act.Enjoy.

A participat cu scurtmetrajul său, Vecinii, la Festivalul Fest (Portugalia) și are un portofoliu de fotografii publicate online de revista VOGUE. Este creatorul paginii de meme Memez, deci exist, are o slăbiciune pentru fotografia de tip portret și îi place mult iaurtul cu straciatella.

Dornic să ofere din cunoștințele sale și altor pasionați de fotografie, Bogdan coordonează la Create.Act.Enjoy al doilea Atelier de Fotografie, al cărui nou modul se va desfășura în perioada 21 martie – 25 aprilie.

Carmen Muntean: Când ai descoperit că îți place fotografia?

Bogdan Botaș: La 19 ani, în 2014, după ce am fost admis la Facultatea de Teatru și Film, am început să primesc teme la cursul de fotografie și am fost nevoit să îmi achiziționez un DSLR. Nu mai folosisem unul înainte, nefiind neapărat interesat de acest domeniu, dar a început să-mi placă din ce în ce mai mult și m-a câștigat, treptat.

CM: Care este stilul tău fotografic și cum l-ai defini?

BB: Nu știu dacă l-aș putea defini ca stil, cred că îi pot spune cel mult nuanță conceptuală. În principal, sunt atras de naturalism și frumusețe stranie, de spații exterioare pline de verdeață, umbre și lumină caldă de apus, în care plasez, de obicei, modelele. Din acel punct, devine o muncă de echipă. Sunt inspirat și de un stil cinematografic „Dogma 95”, în care se pune accentul pe crud și natural, în detrimentul efectelor speciale, al editării sau al altor ajustări în post procesare.

CM: Cum alegi un concept nou și ce te determină să experimentezi într-o anumită direcție?

BB: Sunt un împătimit al artelor vizuale de orice tip și cred că un nou concept pe care încerc să îl conturez reprezintă o însumare a ceea ce am asimilat anterior, îmbunătățit cu o notă personală. Cred că în fotografie se aplică foarte bine Teoria lui Darwin – dacă nu experimentezi și evoluezi constant, devii ușor irelevant.

CM: Ce reprezintă, în opinia ta, o fotografie reușită și cum o selectezi?

BB: E complicat de definit. O fotografie reușită trebuie să îți atragă instant atenția, în prezent existând o multitudine de imagini datorită unui număr în creștere al aparatelor foto, telefoanelor inteligente sau tabletelor.

CM: Cum îti alegi modelele și ce te inspiră în alegerea lor?

BB: De obicei, îmi plac persoanele cu trăsături mai neobișnuite, chiar stranii. Alegerea e instantanee, când observ o figură neobișnuită, o vizualizez în contextul unei serii fotografice, în diferite ținute, spații sau încadrări.

CM: Cum s-a născut Eteric?

BB: În 2018, am început să observ că fotografiile mele conceptuale de portret urmează un tipar, un pattern, și așa am realizat că s-ar putea lega într-o serie mai mare. La finalul anului eram deja setat pe coagularea unei expoziții. Bursa de creație cultural-artistică, la care am aplicat și pe care am primit-o din partea Universității „Babeș-Bolyai” cu ajutorul domnului profesor Claudiu Turcuș, a fost un imbold și mai mare în acest sens.

CM: Cum ți se pare că a fost primită expoziția de către public?

BB: Sper că pozitiv, am fost plăcut surprins de numărul mare de persoane prezente, cărora le mulțumesc enorm. Feedback-ul primit a fost unul pozitiv, însă aștept în continuare critică constructivă.

CM: Ce alte proiecte legate de fotografie ai dori să inițiezi în viitor?

BB: Momentan, cu ajutorul Asociației Create.Act.Enjoy, cărora le mulțumesc pentru încredere, coordonez ateliere de fotografie. Chiar recent am început înscrierile pentru un nou modul. Pe viitor aș vrea să fac fotojurnalism, deoarece consider că are cel mai puternic impact dintre toate tipurile fotografice.

CM: Ce sfaturi le-ai da fotografilor începători în legătură cu acest domeniu?

BB: Răspunul e unul clișeic, dar fie că doresc să o facă profesionist sau ca pe un hobby, le spun să continue să fotografieze, să exerseze și să fie încrezători. În prezent, fiecare dintre noi avem un spațiu virtual de expoziție cu ajutorul mediilor sociale, unde putem posta ce avem mai bun. Oamenii au fost mereu fascinați de imagini, așa că de ce să nu îi fascinezi și tu?

Carmen Muntean este absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice și contributor la blogul Create.Act.Enjoy