Luna Creativă

1-30 noiembrie 2018

Aflat la a IV-a ediție, programul cultural-educațional „Luna Creativă” a evidențiat, o dată în plus, contribuția pe care o pot avea activitățile culturale în cadrul educației non-formale din județul Cluj.

Partea culturală a proiectului a constat în prezentarea a 4 spectacole, alese pentru a atrage cât mai mult publicul tânăr, pentru a propune teme de discuție care să vizeze tema centrală a proiectului – Istoria națională vs. Istoria personală – și pentru a dezvolta domeniul teatrului independent, precum și legăturile dintre diferite comunități teatrale independente. Reprezentațiile au fost urmate de discuții libere cu spectatorii prezenți. Împletirea istoriei naționale cu istoriile personale a fost regăsită în mod diferit în cele patru spectacole – „Eat Me” (Create.Act.Enjoy), Protejat/Neprotejat (Animact), Scrisori de pe front (Texte bune în locuri nebune) și Ciornîi Terrier (Create.Act.Enjoy) – ceea ce a permis ca discuțiile să includă multe dintre preocupările generației tinere actuale.

În domeniul educativ, proiectul a inclus 15 ateliere creative de film și actorie de film, gândire critică în media, scriere creativă și teatru și improvizație destinate elevilor din Cluj-Napoca, Gherla și Dej. La cererea adolescenților, numărul de ateliere a fost suplimentat față de planificarea inițială. Toate atelierele au fost construite pentru a investiga și lucra pe tema aleasă pentru această ediție: influența reciprocă dintre istoria personală și istoria națională, temă promovată în mediul online cu ajutorului hashtag-urilor #istorianationala vs. #istoriapersonala.

Am continuat inițiativa Întâlniri Creative, care a venit în întâmpinarea nevoii publicului tânăr de a avea niște modele de carieră și a putea interacționa direct cu profesioniști ai unor meserii creative. Astfel, echipa de proiect a invitat mai multe personalități din comunitatea clujeană să le vorbească elevilor despre oportunități de carieră, metode de lucru în industrii creative și să dezbată alături de ei tema #istoria nationala vs. #istoriapersonala. Invitații Andrei Țigănaș (sculptor de voci), Cami Gui (coordonator Food Waste Combat Cluj), Paul Mureșan (animator), Anca Hanu (actriță) și Mircea Bravo (creator de clipuri virale) au răspuns întrebărilor adresate de liceeni și le-au oferit sfaturi. În plus, fiecare invitat și-a dezvăluit motivația personală pentru care și-a ales meseria și a povestit despre felul în care această meserie are impact la nivelul comunității, al societății sau chiar la nivel național.

*Fotografii realizate de Ioana Han și Bogdan Botaș

**Materiale video realizate de Bogdan Botaș