Luna Creativă (foto ediția II, 2016. foto credit: Ioana Ofelia)

Timp de o lună, Create.Act.Enjoy le propune liceenilor să se gândească la viitorul lor (#stămsauplecăm) și la felul în care se raportează față de migrarea din România în alte țări. Ediția Luna Creativă din acest an se va desfășura din 14 octombrie până în 14 noiembrie, la Urania Palace, pe strada Horea nr. 4. Proiectul, creat special pentru liceeni, are la această ediție tema migrației, cu accent pe situația copiilor ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate.

Liceenii, în special, precum și publicul larg sunt invitați să se implice într-o serie de activități interactive prin care să conștientizeze importanța unui rol activ în societate, a exprimării, dezbaterii și dialogului. Instrumentele folosite pentru a aprofunda tema migrației vor fi o campanie vizuală – online și în oraș, spectacole, ateliere și prezentări ale proiectelor create în cadrul atelierelor de teatru, film, scriere creativă sau gândire critică în media. Pe lângă publicul din Cluj-Napoca, proiectul se adresează și liceenilor din Dej, unde se vor desfășura, de asemenea, ateliere gratuite.

Mai mulți artiști au fost invitați să creeze afișe care ilustrează emigrarea, iar lucrările lor vor fi expuse în diverse locuri din oraș, alături de afișe creative pe care să-și poată exprima propria viziune sau părere toți cei care doresc. Printre cei care au creat afișe pe tema migrației sunt regizorul și animatorul Paul Mureșan, artistul vizual Cristian Luchian, designerul vestimentar Călina Langa, fotografii Ioana Ofelia și Bogdan Botaș, regizorul de film Cristian Pascariu. La finalul Lunii Creative, toate afișele vor fi expuse într-o expoziție comună: atât cele create de artiștii invitați, cât și de oamenii obișnuiți care au participat pe parcursul proiectului.

Cele trei spectacole incluse în program au subiecte incitante și actuale, iar selectarea lor a fost motivată de dorința de a-i inspira pe liceeni să se exprime, să dezbată, să-și expună părerile, să exerseze arta de a construi un discurs argumentat sau pe cea de a fi buni ascultători ai opiniilor exprimate de alții. „Eat Me”, în regia Adinei Lazăr, „2 femei contemporane”, spectacol-dans coregrafiat de Ioana Marchidan și spectacolul-lectură pe două dintre textele autoarei Nicoleta Esinencu au în comun capacitatea de a scoate la lumină ipocrizia și standardele duble pe care le avem cu toții și care ne împiedică adesea să ne construim un viitor mai bun și în concordanță cu dorințele noastre cele mai profunde.

Luna Creativă este o inițiativă care subliniază contribuția evenimentelor culturale și a educației non-formale în dezvoltarea abilităților de care au nevoie tinerii.

Accesul la toate activitățile din programul Luna Creativă este gratuit.

 

Proiectul „Luna creativă – ediția a III-a” este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și Uniunii Teatrale din România

 

Parteneri: Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Colegiul Național „George Coșbuc”, „Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Fast Print, Visit Cluj, Radio Cluj, TVR Cluj, Transilvania Reporter, liternet.ro, cluj.com, clujuldebuzunar.ro, cluju.ro, dispersie.ro, ilikecluj.ro, gokid.ro

Pentru informaţii suplimentare: hello@createactenjoy.com sau 0755 808 863