Paul, actorul principal al „ediției de bormașină” – Terapie prin Artă

Foto: Bogdan Botaș

Când am început în 17 august ediția cu numărul 8 a proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy i-am zis mai în glumă mai în serios „ediția de bormașină”. Iar asta pentru că ne-am axat în principal pe instalații artistice și planuri logistice. Inclusiv atelierele au devenit provocări logistice, fiindcă s-au transformat în videouri și a fost nevoie de sincronizarea filmărilor după diferitele momente ale zilei care se potriveau cu scenariul sau cu disponibilitatea spațiilor. Iar în „ediția de bormașină”, Paul a fost actorul principal. Despre dificultățile, descoperirile și provocările ediției ne spune aici și acum.

Paul Sebastian Popa ar face pentru acest an un film care s-ar numi „Reinventarea” deoarece consideră că ne-am reinventat cu toții. Ar scrie un scenariu simplu despre felul în care, pe de-o parte, actorii s-au adaptat și au descoperit că au abilități de care nici nu erau conștienți, iar pe de altă parte vânzătoarea, instalatorul, instructoarea de fitness și profesorul și-ar da seama la un moment dat că pot fi și ei actori și că pot lucra ,,de acasă”, făcând performence-uri online despre viața lor de după 15 mai 2020. Din distribuție ar face parte doar non-actori, iar în coloana sonoră cu siguranță s-ar regăsi melodia lui Guess Who Oriunde te duci.

În contextul actual, Paul crede că „Oriunde te duci / știi că n-ai cum să fugi” de teoriile conspirației. Le citești peste tot, le afli chiar fără să vrei și mai grav e că unele dintre ele sunt foarte credibile. Paul le consideră semn că unii oameni nu pot să accepte viața așa cum e ea. La început i-a fost mai greu să înțeleagă de ce apar și cum se propagă, dar după ce a făcut-o, răspândirea acestor teorii a început chiar să îl amuze.

Cel mai mare efect pe care l-a avut distanțarea socială asupra lui a fost statutul de șomer, dar a scăpat de teama de nou și de necunoscut „și asta e doar de bine”, spune el. A învățat să gestioneze situația mutându-și atenția de la probleme la soluții. S-a reinventat atât în plan profesional, cât și în cel personal dându-și singur provocări. Una dintre acestea a fost crearea unei melodii cu tot cu videoclip, înregistrat și filmat acasă.

Anul 2020 a fost și este sub semnul noului și al necunoscutului. Paul a reușit să rămână optimist. În clipa în care, prin luna mai, Diana Buluga, actriță și fondator al companiei Create.Act.Enjoy, a spus „Echipă, trebuie să ne gândim ce facem cu ediția aceasta de Terapie!”, a luat totul ca pe o provocare, s-a implicat enorm și abia cu o seară înainte de marele start a realizat că Terapia prin Artă, regândită, reinventată și readaptată, de data aceasta cu mult mai multe reguli și restricții, revine în spitale. Dacă până acum pacienții și cadrele medicale aveau parte de activități, concerte, întâlniri, ateliere, îmbrățișări și fotografii ce nu presupuneau distanțare fizică, în contextul actual a fost nevoie de forme noi prin care echipa să poată în continuare să fie alături de cei care acum au mai multă nevoie de asta decât ne-am putea imagina. Cam așa arăta un crâmpei de ediție ante-pandemie.

Distanța face schimbul de energie între artiști și pacienți să nu mai fie același, iar reacțiile vii la descoperirea surprizelor pregătite nu au mai putut fi urmărite live, echipa are încredere că aceste emoții există și vor fi simțite. Bucuria de a face este cea care conduce, iar Paul crede că toată perioada aceasta de online ne va determina să apreciem și să profităm mult mai mult de fiecare schimb de energie în clipa în care vom putea din nou să ne desfășurăm activitatea în mediul real. Își dorește ca anul viitor să-i aducă reîntâlnirea cu oamenii, cu publicul și cu pacienții. Dacă s-ar putea și mai repede, ar fi minunat.

Foto: Bogdan Botaș

Foto: Bogdan Botaș

Interviu narativ realizat de Ioana Maria-Repciuc, actriță, colaboratoare a asociației Create.Act.Enjoy.