• PENA

    Două femei. Șase povești despre durerea de a fi femeie.

Două femei. Șase povești despre durerea de a fi femeie.
Cum îți revendici corpul când alții încearcă să ți-l confiște?
Într-o țară în care o dată la patru ore o femeie este violată, lipsește educația sexuală, iar avortul este considerat mijloc de contracepție, femeile riscă să își piardă identitatea și controlul asupra vieții.

Pena este un spectacol despre cum plonjezi cu ochii închiși în forme construite de o societate patriarhală. Și despre cum îi deschizi. Două femei, două actrițe, personifică șase situații în care se găsesc femeile în societatea modernă. Piesa prezintă paradoxul dintre  societatea aparent progresistă și condiția femeii, care este în continuare subordonată protectoratului masculin. Cele șase povești au fost construite pe situații luate din realitatea românească: femeia ultra-ortodoxă față în față cu păcatul; femeia masculinizată în luptă cu propria identitate; tânăra abuzată de tată; tânăra fără acces la educația sexuală, forțată să avorteze; femeia bătută de soț; tânăra agresată din cauza orientării sexuale.

Foto: Alin Barbir

Distribuția: Serena Secară, Andreea Șovan
Regia și scenografia: Adina Lazăr
Durata: 1h
Data premierei: 29 octombrie 2016

Pena este o demonstrație de management artistic și logistic în condițiile teatrului independent realizat cu resurse minimale. Actualitatea subiectului și ingeniozitatea punerii în scena asigură pentru spectator o experiență intensă și, pentru unii, controversată.

Aron Birojurnalist Dilema Veche

Într-un context în care granițele dintre abuz și dreptul fundamental la liberă exprimare se subțiază drastic și în care identitatea (sexuală) a individului trebuie mascată cu orice preț,  așa încât să se integreze perfect în (pseudo-)normalitatea socială actuală, spectacolul Pena, în regia Adinei Lazăr, vine ca un pumn în plex, vorbind, cu o sinceritate brutală, cu ironie și umor, despre violență și discriminare, despre iubire și iluzia ei, despre credință și sexualitate, despre confruntările continue între ideea omului despre sine și ideea societății despre om.

Lorena Copilteatrolog