Cristian Pascariu a găsit “Irreversible”-ul românesc pe “Caseta nr. 4 / Alexandra

Cristian Pascariu, regizorul şcolit la Cluj, care a fost selectat la Cannes anul acesta cu scurtmetrajul “După un an”, va lansa în premieră la TIFF 2013 un alt scurtmetraj, chiar mai tulburător. Dacă în “După un an” e vorba de întâlnirea dintre un tânăr şofer care a omorât pe cineva într-un accident de maşină şi văduva victimei, scurtmetrajul “Caseta nr. 4 Alexandra” e despre miile de violuri care au loc în fiecare an în România.

Cel mai nou scurtmetraj al lui Pascariu aminteşte de “Irreversible” (2002, regia Gaspar Noe) în care frumosa Monica Bellucci era protagonista unei scene de viol deosebit de violente. Acea scenă, una dintre cele mai greu de urmărit din cinematografie, e lungă de vreo 9 minute şi îi face pe mulţi spectatori să îşi întoarcă privirea de la ecran.  ”Caseta nr. 4 Alexandra” are peste 14 minute şi e o provocare la fel de mare pentru privitori. În distribuţie sunt Alexandra Tarce, Olimpiu Blaj, Radu Lărgeanu, Bogdan Rădulescu şi Alexandru Arion.

Scurtmetrajul a fost selectat la TIFF 2013 (31 mai – 9 iunie), în programul Zilele Filmului Românesc, iar luna aceasta va fi proiectat la a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional Human Rights Barcelona – Paris – New-York.

Sinopsis: Bazat pe fapte reale și realizat în stilul ”found-footage”, filmul spune povestea unui cuplu de îndrăgostiți care este răpit de pe stradă. Paul, în vârstă de 23 de ani, face un film despre prietena lui, purtând-o prin diferite zone ale orașului. După lăsarea serii, se așază pe o bancă într-un loc mai retras, când o mașină oprește lângă ei și trei bărbați îi iau cu forța. Cuplul este dus într-un garaj de la marginea orașului, unde Paul este bătut și forțat să privească cum cei trei bărbați îi violează prietena.

Raluca Bugnar / Cinema Rx