Atelier de Film și Actorie de Film cu Cristian Pascariu

Nu ştiu ce anume îşi imaginează alți oameni când se gândesc la producția unui film, dar eu (o pasionată de artă), aveam întotdeauna imaginea unei echipe-gigant care lucrează încontinuu. De fapt, poți face treabă bună şi cu o mână de oameni şi în timp scurt. Ideea ne-a venit într-o cafenea, după atelierul de film și actorie de film cu regizorul de film Cristian Pascariu, în Luna Creativă din 2017. Noi patru (eu, Grete, Sara și Anemona) eram colege și de liceu, nu doar de atelier, aşa că ne-a fost ușor să lucrăm împreună. Și chiar dacă nu am fi fost colege de școală, sunt sigură că ar fi fost la fel de amuzant!

Filmările nu au durat mai mult de o săptămână. Ne-am plimbat prin oraş şi am luat cadre în locațiile prestabilite. Ce ne-a ajutat foarte mult a fost faptul că am avut un plan al proiectului, aşa că nu a fost nevoie să ne oprim şi să ne întrebăm unde filmăm acum? sau ce facem acum?. Am mizat pe ceva simplu şi comic, iar tema Stăm sau plecăm din România a fost dată de Cristian Pascariu, o temă pe care nu am luat-o în sens propriu, ci am transformat-o într-un ghid ironic destinat persoanelor care se decid să plece în alte țări – Ghidul Emigrantului.

Grete Fustos şi Anemona Pop au fost regizoarele acestui scurtmetraj, filmând pe rând şi dându-şi sfaturi una alteia, iar eu şi Sara Pongrac am fost actrițe. Mi-ar fi plăcut să vă arăt behind the scene-urile pe care le avem filmate, dar cum nu îmi sunt la îndemână, o să încerc să vă povestesc. E treabă faină să filmezi prin Cluj. Unu la mână, sunt oameni care fie se opresc să privească vreme îndelungată ceea ce faci, fie trec prin fața camerei de parcă aceasta nu ar exista. De departe, una dintre întâlnirile memorabile a fost cu o doamnă de vârsta a treia din piața cu flori. În timp ce trecea prin piață, doamna a prins sfârşitul filmărilor noastre şi a început să țipe la noi. Din punctul ei de vedere, eram nişte puşti prost crescuți care fac de râs România şi cărora ar trebui să le fie ruşine. N-a mai avut rost să încercăm să îi explicăm ce filmăm noi acolo, căci doamna o ținea cu morala ei.

Peripeții am avut destule, nu a existat niciun cadru care să iasă perfect. Pentru partea din scurtmetraj din Germania am filmat pe ascuns, fiindcă nu primisem aprobare să filmăm în localul respectiv. Cel mai rău a fost la România. Filmasem tot materialul în livadă, cu tot cu interviuri, ca apoi să realizăm că microfonul nu a fost conectat la cameră, așa că toate scenele au ieşit mute. A trebuit să refilmăm interviurile în piața unde, am spus deja ce s-a întâmplat. A fost ceva aparte pentru că noi nu aveam scenariu pentru niciuna dintre scene. Totul era improvizat. Aşa că, a doua zi, a trebuit să reimprovizăm cu totul alte discursuri, cu frânturile de idei pe care ni le aminteam din ziua precedentă.

Am dat şi greş de câteva ori. De exemplu, scena Rusiei a durat destul de mult fiindcă eu nu reuşeam să beau shot-ul de apă (da, era apă) fără să râd sau să mă înec. La America există un cadru în care eu mă dau pe role, dar nu sunt sigură că se observă, e singurul cadru care nu îmi place prea mult. Cea mai amuzantă, pentru mine, a fost scena pastelor, de la Italia. Cea mai spontană, a fost scena pentru Ungaria, la care am mers pur şi simplu în parc cu gândul să cumpărăm un Kurtos Kollack, doar că taraba era închisă, aşa că am schimbat scena 180°, ne-am gândit la nişte replici şi apoi le-am tradus pe google translate.

Camera folosită este a lui Grete, coloana sonoră este de Vasilica Cioncan, iar edit-ul l-a făcut Sara. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea, iar faptul că scurtmetrajul a fost apreciat îmi aduce şi acum zâmbetul pe buze. Cred că, şi dacă vrei să faci o meserie din asta, şi dacă nu, merită să participi la un astfel de atelier şi să creezi ceva inedit cu prietenii. Am învățat multe la atelierul lui Cristian. La filmări nu am avut nici măcar ocazia să ne plictisim. Cât despre experiență, este una unică!

Scurtmetrajul Ghidul Emigrantului poate fi urmărit AICI.

Autor: Raluca Salamon

*Raluca Salamon este elevă la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca și contributor la blogul Create.Act.Enjoy