Protejat/Neprotejat (regie: Olga Macrinici, o producție Asociația ANIMACT, Asociația SEXUL vs BARZA, Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel”, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii. )

foto credit: Robert Costea

E timpul să nu ne mai fie rușine sau „Protejat /Neprotejat”

„Protejat /Neprotejat” e un spectacol de teatru documentar inspirat din poveștile  personale legate de educația sexuală primită sau nu în familie de 7 tineri actori de la Facultatea de Teatru – Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Între cei șapte e și Andreea Cuc, care ne-a fost voluntară în proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy. Cu ajutorul Andreei și a voluntarelor Tania Schouten și Raluca Salamon, care și-au transformat curiozitățile în întrebări punctuale, aflăm mai multe din culisele „Protejat / Neprotejat”, spectacol invitat în cadrul programului de educație non-formală „Luna Creativă”, ediția a patra.

Cine sau ce a determinat tema spectacolului?

Andreea Cuc: Spectacolul a început să ia formă prin textele scrise de noi în urma unui workshop ce a durat o lună, unde poveștile noastre de viață au avut loc și timp să iasă la lumină. Spre final, istorisirile noastre s-au împletit cu ajutorul regizoarei Olga Macrinici și al Adrianei Radu, coordonatoarea workshopului și inițiatoarea platformei Sexul vs. Barza. Astfel am ajuns la textul spectacolului pe care l-am pus în scenă.

Din textul spectacolului, cât este experiență personală și cât este ficțiune?

Andreea Cuc: Procentul de realitate este undeva la 96,5%! Urmărim să scoatem din tabu subiectul educației sexuale și să cream o platformă de dialog și de reflecție. Cu acest spectacol ne-am propus să deschidem uși și să încurajăm comunicarea. Hai să nu mai evităm să punem întrebările la care oricum ne gândim cu toții. La urma urmei, suntem toți ființe umane care inevitabil am trecut prin situații, întâmplări sau momente similar cu cele din spectacol. Ne-am dori să trezim în spectator empatia și dorința de a vorbi deschis despre ceva ce ne afectează pe toți: situația educației sexuale în societatea românească.

Fiindcă sunteți studenți, cum este acest turneu pentru voi? Ce satisfacții v-a adus? Ce dificultăți ați întâmpinat?

Mădălina Popa: Cred că acest spectacol este o metodă foarte bună de a instiga la comunicare, o metodă prin care poți să arăți oamenilor că nu sunt singuri și poți sa vezi anumite reacții ale spectatorilor.  Și poate chiar poți să schimbi ceva în mintea oamenilor, în inimile lor, în modul lor de a gândi.

Denissa Rogoz: Nu sunteți singuri! Cred că este sintagma care definește cel mai bine acest spectacol. Cu toții trecem mai mult sau mai puțin prin aceleași situații, aceleași sentimente și prin același veșnic gând: „Numai mie mi se întâmplă asta!?” Când sunt întrebată, cum a fost sa lucrez la acest spectacol, răspunsul meu este mereu: greu dar frumos! Este într-adevăr greu să te deschizi și să îți permiți să fii atât de vulnerabil în fața altora.

Mălina Moraru: Întregul process, care a fost la baza materializării în cele din urmă a spectacolului „Protejat/Neprotejat”, a adus în mine o doză importantă de încredere și asumare. Perioada de o lună a workshopului de educație sexuală prin care am trecut m-a ajutat să îmi răspund la foarte multe întrebări. De ce spun încredere? Pentru că nu de multe ori tinzi să nu spui lucruri care ți se par rușinoase de teama părerii oamenilor din jurul tău, iar întreaga echipă cu care am lucrat a reușit să creeze un mediu în care am avut siguranța că nu voi fi judecată. De ce spun asumare? Pentru că am reușit să descopăr curajul de a vorbi despre lucruri delicate, recunoscând că ele fac parte din mine.

Andreea Cuc: Sunt multe lucruri pe care nu le-am luat în considerare înainte cu privire la motivele din spatele felului în acționăm într-o situație sau alta, iar prin munca la acest spectacol, am reușit sa mă concentrez și să descopăr astfel de motivații. Vreau ca societatea de mâine să poată să fie măcar cu puțin mai deschisă la minte și mai trează decât cea de azi și cred că acest spectacol e un bun imbold pentru a putea aduce o schimbare bună.

„Protejat / Neprotejat”

Regia: Olga Macrinici

Concept şi dramaturgie: Olga Macrinici şi Adriana Radu

Distribuţia: Andreea Cuc, Denis Demian, Carmen Ghiurco, Mălina Moraru,

Mădălina Popa, Denissa Rogoz, Dragoş Stoenescu

Scenografia: Denisa Berceanu

Muzică: Adonis Tanţa

Regia tehnică: Alexandru Macrinici

Design grafic afiş: Paul Mureşan