Rețete muzicale, de la folclor la rock și neaparat jazz

Foto: Bogdan Botaș

Dan Ioniță și Ioana-Maria Repciuc au avut primul lor concert cu public la geam, pe după jaluzele sau pe după măști, în curtea unui spital, la ediția din 2020 a proiectului Terapie prin Artă. Nu este prima noastră colaborare cu ei, căci i-am mai avut invitați la un concert de Crăciun, în spațiul de așteptare al unui spital. Versatili și foarte îndrăgostiți de muzică, ne-au povestit despre rolul muzicii în viața lor și cum cred că muzica i-ar putea ajuta pe oricare dintre noi să se simtă mai bine.

Ce înseamnă muzica pentru tine?

Dan Ioniță (chitară): Timpul meu este împărțit în două: Muzica și restul vieții.

Ioana-Maria Repciuc(voce): Muzica a fost prima mea dragoste. E mai mult decât o pasiune. E treapta care m-a condus ulterior spre actorie.

Cum se combină muzica cu actoria?

Dan Ioniță: Muzica fără de viață este un exercțiu tehnic, matematic. Teatrul este viață, justificând prin emotie fiecare măsură parcursă de pe partitură.

Ioana-Maria Repciuc: Muzica e matematică, iar teatrul îi dă viață. Dacă nu exprimi emoția cântului folosindu-te de puțină actorie, mesajul pe care vrei să îl transmiți nu cred că are efectul dorit. Nu ajunge la fel de bine în sufletul omului.

Cum te-ai simțit la concert în curtea spitalului?

Dan Ioniță: A fost atipic, dar nu pot să zic că a fost un sentiment neplăcut. Mă încântă ideea de a cânta unor oameni care nu se află neapărat în cea mai bună perioadă a vieții lor, să îi ajut si eu cum pot. Mă refer atât la pacienți, cât și la medicii care muncesc enorm de mult, în special acum. A fost un sentiment nou.

Ioana-Maria Repciuc: Să cântăm inițial doar câtorva persoane, apoi să înceapă să apară oamenii la geamuri, să avem public la o distanță atât de mare față de noi, toate sunt experiențe noi cu care nu ne-am mai întâlnit niciodată. E ciudat ca reacțiile oamenilor să fie ascunse în spatele unor măști. E dificil să le observi. Eu în general mă încarc din reacțiile publicului și îmi place să le primesc în timp real, în mod direct, exact în clipa în care sunt manifestate. Cu toate astea noi chiar și la repetiții ne bucurăm. Cred că e esențial să facem asta pentru a reuși să transmitem această bucurie mai departe. Pe scenă nu avem voie să fim altfel decât plini de sentimente pozitive indiferent de situație. Ultimele luni au fost oricum atipice, așa că ne adaptăm.

Dacă ai fi medic și ai prescrie muzică, ce fel de muzică ai prescrie?

Dan Ioniță: Aș prescrie trei rețete: muzica locurilor unde ne-am născut în prima fază: de la cântecul mamei de când eram copii, până la folclorul muzical din acea zonă, pentru a ne aminti cine suntem. În a doua fază muzica clasică, pentru că ne calmează mintea si ne pune în armonie cu noi înșine. În a treia fază, aș prescrie muzica jazz si rock, pentru energie si curaj.

Ioana-Maria Repciuc: În primul rând cred că orice formă de artă poate să fie folosită drept terapie. Poate de asta am acceptat mereu provocarea de a mă implica în edițiile de Terapie Prin Artă. Consider că arta efectiv poate să salveze vieți. Cred că bolile sunt în strânsă legătură cu emoțiile negative. Mi-ar plăcea să studiez ce frecvențe anume ajută corpul și interiorul uman. Aș prescrie diferite genuri muzicale în funcție de afecțiune. De exemplu pentru probleme de anxietate aș prescrie clar rock. Un rock pe care pacientul să îl asculte la maxim în căști ca să îi simtă fiecare pulsație. Apoi aș prescrie muzică românească, de aceea și repertoriul nostru de azi a fost format exclusiv din piese românești pe care le-am transformat așa cum am simțit. Nu în ultimul rând, fără excepție, toți pacienții ar primi pastile de jazz. Jazzul înseamnă libertate. Îți dă voie să te exprimi așa cum simți, așa cum vrei și cred că avem mare nevoie de asta. Trăim cu prea multe constrângeri de când ne naștem și până când ne ducem. Așa suntem învățați, așa suntem educați, iar din păcate uneori educația în sine e o constrângere.

Foto: Bogdan Botaș

Interviu narativ realizat de
Ioana Maria-Repciuc, actriță, colaboratoare a asociației Create.Act.Enjoy.