Scrisori de pe front, o producție Texte bune în locuri nebune

foto credit: Ioana Han

Scrisori de pe front la Luna Creativă, prin ochi de licean

 Scrisori de pe front este un spectacol despre realităţile crude ale războiului, un spectacol lectură în care textul citit nu este ficțiune, nu este o carte sau o povestire, ci sunt scrisori adevărate, după cum spune numele, de pe front, scrise de soldați către cei dragi de acasă şi viceversa. 

Eu am privit acest spectacol ca pe un vizor prin care te uiți și vezi războiul în pura lui realitate, exact aşa cum a fost. Pentru că războiul este aşa cum l-au perceput oamenii care l-au trăit, fie că sunt soldații chinuiți de pe front sau mamele și soțiile îndurerate de acasă, şi nu cum apare în romanele care glorifică războiul şi portretizează soldatul ca pe un erou mânat de patriotism infinit. Şi nu zic că nu ar fi fost patrioți. Cu siguranţă că soldaţii luptau dintr-o datorie pe care simţeau că o au față de țară. Dar până unde te poate duce patriotismul atunci când nu ai muniții și lupți cu camionete de mâna a doua, primite de la americani,  sau când superiorii tăi te trimit să fii sacrificat şi nu iau în calcul vieți care nu ar fi trebuit să se fi pierdut, cum zice un soldat într-o scrisoare citită de actorul Matei Rotaru.

Dacă acest spectacol și-a propus să emoționeze publicul, cu siguranţă a reușit. La scrisorile citite de actrița Daniela Purcărea, scrise de mame  îndurerate către fiii lor sau chiar către camarazii fiilor, după ce aceştia au murit, am văzut ochi înroşiti printre spectatori. A mai fost un moment foarte emoționant al unei corespondențe dintre un soldat şi iubita lui de acasă, care era însărcinată şi spera că soldatul se va întoarce şi nu îşi va lăsa fiul să crească fără tată. Cei doi tineri îşi scriu câteva scrisori pline de declaraţii de dragoste. Ea îi aminteşte iubitului că înainte să plece în armată a început un joc de şah cu tatăl ei, iar tatăl refuză să strângă piesele şi stă și plănuiește cum îi va da „şah mat” când se va întoarce.

 Am fost cucerită de această poveste şi am stat cu sufletul la gură aşteptând reuniunea acestei nefericite familii. Iar când iubita primeşte o scrisoare care nu e de la el, ci de la generalul lui care o informează de moartea soldatului, uitându-mă prin sală (sau mai bine zis în jurul mesei unde stăteam cu toţii strânşi laolaltă, ca o familie care ia cina împreună), am văzut o doamnă care își căuta discret un şerveţel ca să îşi șteargă lacrimile.

 

La capitolul autenticitate, Scrisori de pe front are foarte mult de câştigat pentru că, ce poate fi mai autentic decât niște scrisori adevărate, scrise de nişte oameni adevăraţi, despre o realitate crudă care îi înconjoară?

 

Scrisori de pe front

Distribuția: Ionuț Caras, Matei Rotaru, Daniela Purcărea, Ștefan Iancu

Regia, scenariul, ilustrația muzicală: Ionuț Caras

Sunet: Vlad Negrea

Producător: Texte bune în locuri nebune

 

Autor: Magda Minică

Magda Minică este elevă la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și contributor la blogul Create.Act.Enjoy