Timp pentru suflet la atelierul de fotografie

Deja veteran în echipa Create, fotograf neobosit, doctorand, creator de meme-uri și posesor al unui fascinant alter ego pe nume Micul Bog (căutați-l pe youtube), Bogdan e un multi-talent. Putem menționa și colaborările lui cu diverse teatre din Cluj sau publicarea fotografiilor sale în Photo Vogue Italia.

Mereu cu privirea vigilentă, așa cum ar trebui să fie un fotograf, Bogdan a sesizat și nevoia realizării unui atelier de fotografie deschis pentru oricine dorește să-și dezvolte cunoștințele tehnice, capacitățile artistice sau doar să guste puțin din varietatea posibilităților lumii fotografice.

În calitate de colegă devotată, am tras cu ochiul la cel mai recent atelier al său, am făcut câteva fotografii, am primit impresii la cald de la cursanții lui și în final m-am conversat puțin cu Bogdan, care mi-a răspuns la mici curiozități.

M-a bucurat mult să văd oameni de vârste diferite și din domenii diverse aduși împreună de curiozitatea și pasiunea pentru tot ce înseamnă mediul vizual. Din discuțiile cu ei constat că sunt toți foarte încântați să învețe „secretele” fotografiei și partea de post procesare. Minunile Photoshopului au fost revelate și desigur din acel moment niște ușițe noi s-au dechis și nimic nu a mai arătat la fel. Adică totul a început să arate mult mai bine.

Remarca doamnei Viorica sună cam așa: „m-am gândit demult să fac chestia asta, doar că nu mi-am făcut timp pentru mine, pentru sufletul meu” și la urma urmei despre asta e vorba. Să ne facem timp pentru sufletul nostru.

Ioana Ofelia: Fotografia este o artă. În ce măsură crezi că ea se poate preda/învăța?

Bogdan Botaș: Salut, Ioana. Mulțumesc pentru întrebare. Ce se poate preda sunt doar instrucțiuni tehnice, să zic așa. E ca mersul pe bicicletă cumva, îi arăți persoanei cum să pedaleze, cum să își țină echilibrul, dar dacă chiar va reuși să meargă pe bicicletă și să își aleagă direcția potrivită, asta e alegerea sa.

IO: Având în vedere că deja ai experiență în realizarea de ateliere, în ce fel s-a schimbat abordarea ta pe parcurs (atât în felul de predare cât și în relația cu participanții)?

BB: Am devenit mult mai practic cu participanții. Mi-am dat seama că, timpul fiind scurt, încerc să aduc cât mai multe tehnici pe care ei să le poată folosi, după atelier. Am redus oarecum partea teoretică, pe care le-o ofer ca și suport de curs. A venit naturală decizia asta, după ce am observat ce a funcționat mai mult în timpul modulelor de atelier. În relația cu participanții cred că am câștigat eu mai multă încredere și am învățat cum să vorbesc în public într-un mod interesant. E destul de solicitant când bunul mers al unei activități se bazează pe tine și încerc mereu să găsesc forme să fie o atmosferă activă la ateliere.

IO: Ce te entuziasmează ca trainer la atelierul foto?

BB: Mereu am emoții înainte de prima întâlnire a fiecărui atelier de fotografie. Mă simt super responsabil față de cursanți, atât pentru a le aduce infomații noi, cât și pentru a crea un mediu relaxant în care să se destindă. Ulterior mă destind și eu, când simt că totul funcționează după cum doresc. Entuziasmul vine apoi când văd că participanții sunt mulțumiți de informațiile pe care le primesc, când îi văd că evoluează și că avem colaborări și după ateliere. Unii dintre ei au fost integrați chiar în echipa Create.Act.Enjoy. Eu îmi doresc foarte mult să creez o comunitate de fotografi tineri și faini, de aceea încerc să păstrez o legătură strânsă cu foștii cursanți. Mă entuziasmează și să văd pasiunea, determinarea și dorința oamenilor de a lucra. M-a impresionat în mod special doamna Viorica, pentru că făcea naveta Zalău-Cluj doar pentru atelier, dar și pentru că învățase extrem de rapid cum să lucreze în Photoshop.

IO: Dacă ar fi să alegi doar o idee care ai vrea neapărat să ajungă la cursanții tăi care ar fi aceea?

BB: Că exercițiul e super important pentru un fotograf, pentru a putea să evolueze. Pauzele sunt de multe ori dăunătoare, e mult mai greu să reîncepi după.

IO: Observ că atelierul tău se bazează mult și pe post procesare. Ea e fără îndoială utilă, dar cât de importantă e în procesul tău artistic personal?

BB: Eu aș spune că e echilibrat, am 2 ateliere de fotografie practică și 2 de post procesare. Pentru mine, post-procesarea nu e foarte importantă, folosesc programe de editare doar pentru corecturi minore. Cu cursanții lucrez în Lighroom și Photoshop pentru a le arăta câte posibilități au la îndemână, în cazul în care sunt mai atrași de partea de design grafic, decât de fotografie. Încerc să le ofer cât mai multe direcții.

IO: Unii dintre foștii tăi cursanți spun că se vede plăcerea cu care împărtășești din cunoștințele tale. De unde crezi că vine această dorință a ta?

BB: Îmi place să ajut oamenii să își dezvolte pasiunea și să facă lucruri mult mai inspirate decât aș putea eu.

IO: Curiozitate personală. Ce fotografi te inspiră și de ce?

BB:Urmăresc foarte mulți fotografi, în special din zona de fashion, dar mereu mă întorc la Helmut Newton, Irving Penn sau Steven Meisel.

Ioana Ofelia este fotograf/coordonator proces artistic pe departamentul foto-video în cadrul Create.Act.Enjoy.