Ziua muzicală la Spitalul Clinic de Recuperare, Cluj-Napoca (Un + De Fericire, 22 iulie) foto credit: Diana Buluga

Ziua muzicală la Spitalul Clinic de Recuperare, Cluj-Napoca (Un + De Fericire, 22 iulie) foto credit: Diana Buluga

Am să încep cu ultima imagine care mi-a rămas întipărită în minte zilele trecute: în curtea Spitalului de Recuperare câţiva pacienţi au început să valseze. Unii şi-au lăsat cârja pe scaun şi au schiţat câţiva paşi de dans. Cam aşa sunt dovezile că viaţa e frumoasă oricând şi oriunde, depinde din ce perspectivă o priveşti. Şi cred tot mai mult că în programul de terapie prin artă despre asta e vorba: îţi lasă posibilitatea să vezi jumătatea plină a paharului, pentru un moment, pentru două ore, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, pentru totdeauna.
Au fost trei săptămâni pline, intense, frumoase, emoţionante, vesele, profunde, colorate, creative, inspirate. E greu să tragi o concluzie acum, astăzi, când punem pe stand by totul până anul viitor. Dar, ca să sintetizez, dacă vreodată te-ai întrebat, ca artist, de ce faci ceea ce faci, într-o astfel de experienţă poţi găsi răspunsul: în zâmbetele celor din jur şi în îmbrăţişările oamenilor pe care atunci i-ai cunoscut şi care îţi spun că ai nimerit în locul şi timpul potrivit. Cred că nimic nu e mai important pentru un artist decât să i se demonstreze că tot ceea ce dăruieşte i se întoarce înapoi înzecit. Fără să sune tezist, iată o lecţie pe care o putem învăţa cu toţii, artişti sau ne-artişti: lucrurile care ne fac să creştem ca oameni sunt cele în care suntem în stare să dăruim cât mai mult celorlalţi. În cazul acesta, Un + De Fericire 🙂

Un + De Fericire (foto credit: Alin Barbir)

Un + De Fericire (foto credit: Alin Barbir)

* Anul acesta (perioada 4 – 25 iulie) programul de terapie prin artă s-a desfăşurat în două spitale: Spitalul Militar de Urgenţă „Constantin Papilian” şi Spitalul Clinic de Recuperare, Cluj-Napoca.
* Program desfăşurat cu sprijinul Servier Pharma şi a Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
* Parteneri: Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian”, Asociaţia Beard Brothers, Organizaţia Studenţilor Medicinişti, Asociația Cluj 2021, Asociaţia Minte Forte.
Parteneri media: Radio Cluj, Transilvania Reporter, liternet.ro, cluj.com, Dispersie, clujulcultural.ro, Clujul de Buzunar, Revista Bulevard.