• Zmeiada Spatiala

    Regie: Cristian Pascariu

Adaptare după: Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu
Distribuție: Diana Buluga,
Raluca Lupan, Ingrid Robu
Regia: Cristian Pascariu
Ilustrații: Tudor Banuș
Durata: 60 min.
Data premierei: 21 septembrie 2011

A fost odată ca niciodată o lume ascunsă, o parte întunecată a basmelor; un ținut underground care găzduia fascinanta și necunoscuta lume a zmeilor. Astăzi, în fața zdrobitoarelor dovezi, omul de rând trebuie să accepte existența acestei ființe, care dincolo de înfățișările caricaturale pe care Făt-Frumos și Prâslea cel Voinic i le-au conturat, poate fi o făptură inofensivă, delicată, sau chiar năstrușnică și jovială.
Sub atenta îndrumare a exploratorului Mircea Cărtărescu, trei doctori în zmeologie disecă și tranșează într-o manieră jucăușă și amuzantă această entitate ținută în umbra voinicilor, fără de care basmele nu ar mai fi fost la fel!

*Spectacolul s-a jucat la Cluj-Napoca, Iași, Piatra-Neamț, Brașov, Timișoara, Arad, Carei, Otopeni (turneu național)

Fotografii realizate de Laurențiu Maftei, Iustin Andrei Surpanelu
și Ciprian Iorgu

Enciclopedia Zmeilor este, fără îndoială, o carte spectaculoasă, astfel încât decizia de a fi transformată în cele din urmă într-un spectacol de teatru nu este surprinzătoare. Diana Buluga, Raluca Lupan și Ingrid Robu au simțit din plin filonul teatral din spatele textului și au reușit în foarte mare parte să-l exploateze în spectacolul lor, Zmeiada spațială.

Revista „Echinox”